Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Anitas jul

15. December, 2018, av Anita Andersen Strøm

I familien vår har barna bestandig hatt pakkekalender, men fordi vi har fem barn, har de måttet venne seg til å åpne hver sin dag i desember. Jeg trodde kanskje at de skulle vokse fra kalenderen etter hvert som de ble eldre og til og med flyttet hjemmefra, men da jeg litt forsiktig et år lurte på om vi kanskje skulle avvikle tradisjonen, ble det ville protester i heimen. Så i år pakkes det inn gaver til to voksne barn, på 28 og snart 27 år, som bor i Oslo og tre hjemmeboende i alderen 19 til 23, i tillegg til en svigersønn. Tradisjonen med pakkekalender var en så viktig tradisjon at de årene barna gikk på folkehøgskole, ble pakkene åpnet av oss mens de fulgte oss «live» på mobilen.

Bildetekst: Erland, Unni og Anita som samarbeider om arrangementet "Jul på muséet". Foto Line Mette Finnøy/Bladet. 

Første søndag i advent er det et arrangement som kalles «Jul på muséet» i prestegårdshagen ved Værnes kirke. I den anledning ble jeg for to år siden spurt om å skrive en julefortelling med musikalske innslag som kunne fremføres i kirken. I år skal familieforestillingen «Julegaven» fremføres for tredje gang, og jeg håper og tror at den allerede kanskje har blitt en koselig tradisjon for barn og voksne her på Stjørdal. Jeg kommer i alle fall i julestemning når vakre Værnes kirke lyssettes, fortelleren leser historien min og korpset «mitt» spiller.

Ellers kommer julestemningen for alvor mens familien ser «Hjelp, det er juleferie» lille julaften og spiser sylte og lefse til. Dette er fast tradisjon. Ellers må jeg få med meg «Tre nøtter til Askepott» og «Hovmesteren og Grevinnen» på tv for at det skal bli jul.

Mitt aller beste juleminne må være det at jeg aldri fikk sett «Donald & co» på tv, men i stedet måtte ikle meg korpsuniform for å være med musikkorpset som skulle spille under julegudstjenesten i Tonsen kirke på Årvoll i Oslo. Jeg begynte å spille da jeg var fem år og kan ikke huske en julaften uten denne koselige tradisjonen. Et annet kjært minne er lukten av pappas sigar etter at vi hadde spist julemiddag.

Det aller beste med julen i dag er at alle ungene bestandig kommer hjem på juleferie, og at jeg dermed endelig kan få samlet hele bunten under samme tak til rolige dager med sene frokoster, lange samtaler, god mat og drikke.

Selv om jeg sluttet å spise kjøtt for omtrent to og et halvt år siden, blir det ikke julaften uten at jeg får servert sylte og lefse, lagd av mannen min etter mammas oppskrift fra Hedmark. I «Jordmor i Nidaros» lærer faktisk Margrete å lage sylte på akkurat samme måte av sin tante Laura, og pakker inn en stor bit som hun gir barndomskjæresten Lars Ås i julegave når hun kommer hjem til Løten på juleferie. Til julemiddag spiser vi bestandig ribbe, medisterkaker og julepølse med tilbehør, men de siste årene har også nøttestek og «vegisterkaker» blitt en viktig del av julemiddagen da flere i familien er vegetarianere.

Oppskrift på Silkekaker (lages alltid hjemme hos oss):
200 g smør
150 g sukker
200 g hvetemel
100 g potetmel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 ss kakao

Rør smør og sukker hvitt, sikt inn hvetemel, potetmel, bakepulver og vaniljesukker, og rør dette sammen til en fin røre.
Del deigen i to deler og tilsett kakao i den ene delen. Del hver deig i to (fire deler til sammen, to lyse og to brune) og trill ut 4 pølser som er ca. 2 cm i diameter. Legg pølsene sammen (som et sjakkbrett med lys og mørk pølse diagonalt) og trykk dem sammen til en firkantet rull.
Legg pølsen kjølig et par timer.
Skjær rullen i ca. 1/2 cm tykke skiver, og stek dem lysebrune midt i ovnen på 200 grader i ca. 12 minutter.

Arkiv

2020   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12