Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Auds kreative julehus

21. December, 2018, av Aud Midtsund

Vi har besøkt forfatter Aud Midtsund som skriver Tårnhuset-serien. Hun sitter også i juryen for Bladkompaniets pepperkakehus-konkurranse. Les videre og se de flotte premiene og få kreative tips.

Hvordan ville en julefeiring vært på Tårnhusets tid i 1857?

 I 1857 hadde familien i Tårnhuset for første gang tatt i bruk den nye skikken med å ha juletre. Det ble laget pynt som skulle henges på treet av kaker, glaserte epler, fylte kremmerhus og andre godsaker.

Dette året ble også veldig spesielt, siden det var Elinas første skikkelige jul og dermed en helt spesiell jul for hele familien Vogt. Juletreet ble pyntet i finstuen lille julaften, men det ble ikke tent før julen ringte inn på selveste dagen. Treet ble selvfølgelig også pyntet med levende lys, og skikken med å legge gavene under treet ble for første gang brukt dette året. Tidligere ble gavene delt ut etter at julemiddagen var fortært. 

Aud, du er en kreativ dame med to døtre som pynter de vakreste pepperkakehus og figurer. Har du noen tips (eller trøst) til oss som skal forsøke å delta i pepperkakekonkurransen?

Mitt beste tips for de som ønsker å delta i pepperkakekonkurransen, må vel være å ha to kreative døtre som lager verdens flotteste pepperkakehus! Det er en konkurranse mellom disse to hvert eneste år om å lage det fineste huset. Begge vinner. Et veldig lurt tips, er også å lese igjennom oppskriften før du begynner å lage pepperkakedeigen, ellers kan det gå helt galt som det gjorde for meg et år, da jeg fant Wenche Myhres pepperkakeoppskrift i Norsk Ukeblad. Skikkelig vanskelig deig, og skrekken som oppsto da jeg oppdaget at det aldri ble ende på kjevlingen av all deigen som til slutt ble ferdig, skremmer meg den dag i dag. Jeg har aldri laget pepperkakedeig siden. Tenkte vel ikke på at Wenche skulle ha en hel hærskare av mennesker til pepperkakespising det året. Etter noen timer - jo da - da ga jeg opp, og til barnas fortvilelse delte jeg opp resten av deigen, pakket den pent inn og ga hver av mine søstre en kilo eller to hver ...,

Har du noen spesielle juleforberedelser?

Mine juleforberedelser har blitt enklere med årene. Det eneste døtrene mine forlanger er at jeg skal lage doble porsjoner av mine "berømmelige" krumkaker så det blir en stor boks til hver. Hemmeligheten er at det skal være en god dash konjakk i. Kanskje to - eller tre, alt ettersom, og kanskje et glass ved siden av til bakeren. Ellers deler jentene mine på julestria, så mor og far kommer til ferdig jul. 

Hva er ditt beste juleminne fra barndommen?

Å plukke ut bare et barndomsminne er umulig, det er så mange. Var det da jeg fikk dukkehuset pappa i all hemmelighet hadde snekret i kjelleren? Eller var det da mamma syntes at jeg bare var i veien på julaften formiddag (jeg var fryktelig utålmodig og formiddagen lang) - og hun ordnet problemet med å sende pappa og meg ut på sparken med de siste pakkene til tanter og onkler? Det var faktisk det første jeg kom på nå. Pappa og meg, susende på spark, opp og ned bakker i Kirkenes, gnistrende snø og en himmel så full av stjerner at vi moret med å leke at vi kunne plukke dem! Pappa sang, og jeg telte stjerner. Eller var det ... ??? Åh, nei - det er så mange gode minner!

Hva liker du best ved julen idag?

Det beste med julen for meg nå, er barnebarnas forventning, tindrende øyne, små luringer som prøver å kjenne på pakkene under treet, sang og dans rundt juletreet og sist men ikke minst, freden som senker seg når ungene endelig er i seng, og vi kan sparke av oss skoene og nyte freden.

Har du noen favorittmat på juleaften?

Den beste julematen for meg er pinnekjøtt. Det må være røkt, og ha fått en omgang under grillen før servering. Nei, det er ikke min barndoms julemat, pinnekjøttet kom med ektemannen min som er vestlending.  Og det er så mye bedre enn den vanlige ribba, medisterkakene og alt det der. Jo, det må nok bli pinnekjøtt og multekrem til dessert. Og kanskje et lite glass konjakk til kaffen etterpå, sammen med krumkakene og alle de andre kakene som døtrene baker. 

Tips til 3 ting som gir julestemning? 

Julestemningen kommer med Tre nøtter til Askepott på julaften mens duften av pinnekjøtt krydrer rommene og pirrer ganen. Og det må være tyst når Sølvguttene synger julen inn og jeg går rundt og tenner alle lysene.

Har du en god oppskrift på julekake eller julegodteri du vil dele?

Og nei da! Ingen får min spesialoppskrift på krumkaker! 

Å joda, her har vi oppskriften!

OPPSKRIFT 

Sprø krumkaker (ca. 20 stk)

(Du trenger et krumkakejern + trepinne)

2 egg
125 g sukker
125 g smør
125 g hvetemel
125 g potetmel
1/4 dl konjakk (valgfritt, kan erstattes med vann)
ca 1 dl vann

Ekstra gode krumkaker: Potetmel gir ekstra sprøhet til krumkakene og konjakken gir en nydelig aromatisk smak.

Slik gjør du:
Pisk sammen egg og sukker til eggedosis. Smelt smøret og avkjøl til romtemperatur. Bland smøret forsiktig inn i eggedosisen og rør inn hvetemel og potetmel. Tilsett konjakk og vann. Hvis du vil ha mer smak kan du tilsette ¼ teskje kardemomme. La røren svelle i kjøleskapet i ca 30 minutter.

Varm opp krumkakejernet og finn frem en rullepinne (tresleiv, tykk som en tommelfinger).
Ta en stor teskje røre i jernet og klem igjen lokket. Stek i ca 5-10 sekunder på medium varme, prøv deg frem. De skal være lyse og gylne. Rull kakene straks til kremmerhus eller form dem til skåler. Hvis røren tykner underveis, tilsett litt mer vann.

Avkjøl kakene på rist. Oppbevares i tett boks. Smaker godt til alle kremdesserter og multekremkrem.

Alle gode ønsker om en fredfylt og god jul til dere alle, 

fra Aud

 

Takk for praten Aud – nå skal vi lage pepperkaker til Tårnhuset Pepperkakekonkurranse!

VINN STORE KJEVLER MED MØNSTER!

Send inn bilde av ditt pepperkakehus innen nyttårsaften 31. desember. Send epost til: svar@bladkompaniet.no

Arkiv

2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2017   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12