Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Baked Alaska - en brennende iskake

28. December, 2018, av Astrid Sømoen - kokka fra Dokka

Iskaken er superenkel og passer perfekt til jule- og nyttårsfesten!

Mine sprø naboer inviterte til dessertkonkurranse av det kreative slaget. Prestasjonsangsten forsvant når jeg kom på den gamle gode klassikeren, iskaken Baked Alaska. Den både smaker godt og har stor showfaktor. Den kan lages på forhånd og er svært enkel å lage. Min kvikkversjon kan du lage på under 10 minutter, helt sant. 

Bildetekst: Skibrenneren er fast tilbehør på kjøkkenet hos Astrid. 

Nå tenker du herregud, dette er altfor komplisert. Må jeg lage iskrem fra bunnen, kjøpe høner som legger egg til marengslokket og leie en flammekaster?! Neida, les videre - her kommer en superenkel versjon som alle klarer: Jeg kjøpte ferdig iskrem, smurte på marengskrem, brente den med gassbrenner og satte fyr på hele sulamitten. Den blå flammen skapet stor jubel blant gjestene, siden kaken (og kjøkkenbordet) brant lystig.  

Bildetekst: Pass på at fatet du bruker er større enn fatet på bildet, så slipper du å brenne kjøkkenbordet også. 

Prøv selv, men ikke sett fyr på gjestene og husk innboforsikring.

SLIK GJØR DU (kvikkversjon)
• Legg en boks iskrem på et ildfast fat
• Dekk isklumpen med marengskrem (TORO Marengs Pavlova)
• Brenn utsiden med skibrenner (eller 3 minutter i stekeovn) valgfritt.
• Tøm over oppvarmet cognac (påtent i kjelen) ved servering, valgfritt

Bildetekst: Kle iskaken med marengs. 

STOR ISKAKE
Dette trenger du til 10-15 personer
• 2 liter iskrem (kjøp den du liker best)
• 2 poser marengspulver (TORO Marengs Pavlova)
• 1 dl cognac (til å sette fyr på kaken ved severing). Kan sløyfes
• En skibrenner (eller grill 3 min i stekeovn). Kan sløyfes.
• En mixer til å vispe marengspulver til hvitt skum
• 1 stort serveringsfat (ildfast)
• Fyrstikker 

Bildetekst: Innsiden av en ferdigflambert Baked Alaska. 

STEG FOR STEG
1. Ta isen ut av boksen og legg den på et serveringsfat, og sett den tilbake i fryseren slik at den blir dypfrossen igjen. Hvis du skal grille den i oven, sett den på 250 grader.
2. Lag marengskremen, du blander TORO Pavlova-mix (følg pakkeanvisningen).
3. Ta fatet med iskremen ut av fryseren og dekk den raskt med marengskremen (du kan bruke sprøytepose hvis du vil ha mønster på marengslokket).
4. Bruk en skibrenner og svi et lysebrunt mønster på marengslokket. Eller grill iskaken 3 min i stekeovn på 250 grader.
5. Varm opp 1 dl cognac i en kjele (ikke koke).
6. Be gjestene sette seg til bords og demp taklyset.
7. Sett iskaken på bordet. Demp taklyset.
8. Bruk en fystikk og tenn på den oppvarmede cognacen (mens den er i kjelen), og tøm umiddelbart over iskaken. Det vil brenne med en blåaktig flamme i ca 20-30 sekunder. Ikke sett fyr på gjester eller deg selv i samme slengen.
9. Nå kaken slutter å brenne kan den spises.
10. God fornøyelse!

SHOWTIME: Demp taklampa for at flammene på kaken skal synes best mulig.  

TIPS & RÅD
• Tilbehør: Krumkaker, Oreo-kjeks og friske bær smaker godt til iskaken.
• Vær forsiktig når du tenner på kaken, husk brannfaren og pass på ivrige barnegjester.
• Alkoholen fordamper når den brenner, så kaken kan spises av både liten og stor.
• Flambering: Cognac og annet krydret brennevin (40 % sprit) egner seg til flambering. Alkoholen fordamper og etterlater seg en mild aroma. En halv desiliter rekker til en hel iskake, bruk 1 dl ved større kaker.
• Du kan lage iskaken Baked Alaska på forhånd (iskrem med påsmurt marengslokk). Husk å ta den ut av fryseren 30-45 minutter før servering, slik at den mykner litt i romtemperatur. Rett før servering brenner du mønster i marengsen (eller grill 3 minutter i ovn) og deretter heller du over brennende cognac ved servering.
• Baked Alaska har en søsterdessert Omelette Norvegienne, dette er også en iskake med marengslokk og har i tillegg likørdynket fingerkjeks/kakebunn inni kaken.
• Til 4-6 personer trenger du kun 1 liter iskrem og 1 pose TORO Marengs Pavlova.

Arkiv

2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2017   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12