Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Bentes jul

20. December, 2018, av Bente Pedersen

Barndommens jul er en perlerad erindringer om bestemors mørlefse, ribbe med verdens mest perfekte svor, juletre med skjøre fugler på klype og med nylonstjert (som falt av midt på 60-tallet en gang), gaver som alltid var noe jeg hadde ønsket meg, engler i snøen i mørkna med naboungene og juledager med bytting av glansbilder. I julen hadde jo de fleste av oss jentene fått noen nye ark med glansbilder, og hadde vi fått dubletter, gjaldt det å bytte til noe vi ikke hadde. Det var hele englekor i omløp. Det er altså ikke ett minne som står ut som det mest fantastiske, men godfølelsen og minner om ei tid da verden var enkel, TV-bildene var i svart-hvitt og du gikk på besøk uten å avtale det først. Unntatt første juledag. Da var det bare spøkelser og de enfoldige som var utendørs – ifølge ei nabokone. 

Bildetekst: Ingen jul uten julelys hjemme hos Bente Pedersen. 

Som voksen er det tid med familien jeg liker beste ved jula. Og lys. Jeg er en sånn “nå tenner moder alle lys”-dame. Batterilys, kitschete julepynt som bare lyser eller lyser med fargeskift, juletreet fullt av lys... kan ikke få nok! Men bare innendørs. Jeg investerte i en sånn utendørsisbjørn med LED-lys, men syntes så synd på den de gangene vi satte den ut, at den nå har fast plassering blant grønnplantene – med klare Lost-referanser. Og så er det jo lys i hjertene, og har jeg flaks, er det nordlys på julenatta. Og da står jeg ute med kamera og stativ og lys i øynene og et digert glis. 

Foto: Bente Pedersen 

Som julemaksimalist i et velfungerende ekteskap med en mann som ikke tar jula så grådig høytidelig, gjelder det å snike inn julestæsjet så det plutselig bare er der. Jeg starter 1.desember. Da dukker de første nissene og englene opp i julevinduet. Dag etter dag finner flere veien ut av Eskene i Boden (må ikke forveksles med stedet i Sverige). Midt i desember stryker jeg julegardinene - og da har gubben kapitulert og synes det er koselig. I år også. 

Vasking tar jeg generelt lett på i mørketida, men i år har vi ny dampvasker, så det kan bli første året med rundvaska hus til jul. Vi har bodd i residensen i 31 år. 

Bildetekst: Pynten sniker seg fram litt etter litt. 

Gubben og jeg kommer fra ulike julemiddagstradisjoner, så vi har prøvd oss fram og alternert mellom reinsteik, elgsteik og kalkun. Og det har blitt til at kalkun har blitt vår felles tradisjon. Det betyr også at obligatorisk nattmat på julaften er brødskive med kald kalkun(pun intended!) og alt tilbehøret det er mulig å laste oppå i ren Dagobert-stil.

For å virkelig komme i julestemning må jeg ha folka mine i den samme sofaen på samme tid, ellers hjelper det med Fairytale of New York – originalen med Pogues og Kirsty McColl og Love Actually – er ikke så original, og juletre pynta the Hollywood way, med alt vi har av bling samtidig og null fargekoordinering. I tillegg må vi alltid ha sjokoladecookies i jula. Det hender det må bakes ny porsjon i romjula.

SJOKOLADECOOKIES , ca 50 stk
200 g margarin
1 dl farin
1 dl brunsukker
røres til fin krem

2 egg røres i, ett og ett
1/2 plate kokesjokolade hakkes
og has sammen med
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
2 ts vanliesukker
som alt blandes med smørkremen
Sett små topper (teskjestørrelse) på plate med bakepapir. Eventuelt kan du rulle kuler hvis deigen har stått kaldt i kjøleskap en stund - litt mer søl. Ha god avstand på brettet.

Stek pent gulbrune midt i ovnen ved 180 grader, ca 10-12 minutter. Avkjøles på rist og oppbevares i tett boks.

Arkiv

2020   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12