Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Du grønne glitrende

08. December, 2019, av Anita Andersen Strøm

Julegatene i Trondhjem før og nå

Og vi tenner våre lykter når det mørkner,
og når alle lyder pakkes inn i vatt.
Ja vi tenner våre lykter når det mørkner,
kanskje lyser de til kvelden sier god natt.  

Foto: Lee Dyer. Bildet er delt med CC BY-SA 2.0 lisens

Jeg tror ikke det er noe som får meg mer i julestemning enn å gå rundt i midtbyen i Trondheim en søndag ettermiddag rett før jul. Julemarkedet, som strekker seg fra Torvet gjennom Kongens gate og helt til Nordre, dufter av dampende, varm julegløgg, julemat, bålrøyk og granbar. På Torvet står julegranen, pyntet med hundrevis av lys. 

Foto: NTNU. Bildet er delt med CC BY-SA 2.0 lisens

På jordmor Margretes tid var ikke byen pyntet til jul på samme måte. Det var i hovedsak byens butikker som sørget for å sette byens befolkning i julestemning ved å dekorere utstillingsvinduene med julepynt som glitter, granbar og røde bånd. Først i 1920 tentes julegrana på Torvet i Trondhjem for aller første gang, og dette sto å lese i Trondhjems Adresseavis dagen etter, torsdag 23. desember 1920:

Byens juletræ
paa torvet blev tændt igaar eftermiddag kl. 4. Selvfølgelig vakte denne hændelse stor opmerksomhet, særlig blev det en begivenhet for barna som i store flokker samlet sig omkring det vakre juletræ og med spændt agtpaagivenhet var vidne til ceremonien. Men ogsaa ældre tilskuere hadde indfundet sig og en av disse spurte barna om de ikke vilde synge en julesang. Det passet jo udmerket ved den sjeldne anledning, og barna var straks villige. Ringen dannet sig hurtig og med klare stemmer og tindrende øine sang de "Her kommer dine arme smaa". Menneskeskaren blev større og større og sangen fortsatte - hele rækken av julesange ut. De voksne blev ogsaa grepet av stemningen og sang efterhvert med. 
Byens juletræ fik saaledes en festlig og værdig velkomsthilsen. Med sine mange glitrende lys straaler det jul og høitid utover byen og ind i menneskenes sind.

Bildet er fra Trondheim byarkiv, og viser byens andre juletre, tatt i desember 1921. Foto: Jens Carl Frederik Hilfling-Rasmussen (1869 - 1941)

I desember 1919 satte Frelsesarmeen for første gang opp juletre med elektrisk belysning på plassen utenfor Det Kongelige Frederiks Universitet i Kristiania, og med den pengebøssen (Julegryta) og gaveinnsamlingen til nødlidende.

Foto: Faksimile Trondhjems adresseavis 22. desember 1919/Nasjonalbiblioteket. 

I Trondhjem ble mange av byens julekonserter og fester arrangert til inntekt for de vanskeligstilte, og i 1919 var fokuset stort på å samle inn penger til ofrene etter første verdenskrigs herjinger i Mellom-Europa. I Trondhjems Adresseavis fant man mange lignende annonser som dette. Denne sto på trykk 22. desember dette året. Men handelsstanden skulle også tjene til livets opphold, og den gang som nå flommet avisene over av tilbud og reklame som skulle friste trondhjemmere til å være litt ekstra spandable når julen nærmet seg. For å tiltrekke seg oppmerksomhet hjalp det kanskje å utforme annonseteksten på rim? 

Foto: Faksimile Trondhjem adresseavis 18. desember 1919/Nasjonalbiblioteket. 

Med denne førjulshilsenen vil jeg ønske alle Bladkompaniets lesere en god og fredfull adventstid!

Arkiv

2020   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12