Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Forfatternes beste julebakst - del 1

02. December, 2017, av Bente Pedersen, Øystein Antonsen, Dorthe Erichsen, Hege Norman-Stormbringer

Vi har kommet til første helg i advent, og hva passer vel bedre enn å bake noe godt til jul denne helgen? Vi har spurt Bladkompaniets forfattere om deres beste oppskrifter, så her kommer første innlegg med forfatternes favoritter. Du finner andre blogginnlegg med forfatternes favoritter her

Håper det smaker! 

Bente Pedersen
Hvite kakemenn fra Skibotn

Denne oppskriften har hengt med i svingene siden arvingen var liten, og bortsett fra at den er enkel å lage, blir det også veldig gode kaker. Det kan jo bli kakedinosaurer eller elger eller hva du vil, siden det i dag finnes så masse morsomme pepperkakeformer å leke seg med. Ettersom disse ikke lukter på samme måte som pepperkaker, har de også vært vårt pepperkakesubstitutt som kaker man kan pynte med - jeg har jo allergikere i familien som ikke tåler alle julens veldig tradisjonelle lukter.

Det sies at denne oppskrifta stammer fra Skibotn bakeri, som hadde sin storhetstid på slutten av 1800-tallet, men det skal jeg ikke garantere. Dette er i alle fall en oppskrift som er fin å ha i basissamlingen når det er unger i huset.

HVITE KAKEMENN
1 kg hvetemel
1/2 kg sukker
6 ts hornsalt
blandes
1/4 kg margarin/smør smuldres i det tørre
2-3 dl melk og/eller vann

Bland ut væske – melk og vann, til deig som kan kjevles ut, litt om gangen er cluet.
Kjevle ut deigen tynt og stikk ut figurer.
Disse hever i ovnen, så de bør ikke være for tykke før steking.
Stekes midt i ovnen på 180 grader, i omkring 10 minutter, til de er lyst gule.
Pyntes av hjertens lyst med melisglasur eller kakegelé eller hva annet man måtte komme på.

Denne oppskrifta gir ca. 6 store bakeplater med julefigurer - lagt ganske tett. 

Øystein Antonsen
Brownie cookies

Dette er ingen typisk juleoppskrift, men er likevel så god at den har blitt en stor juleklassiker her i huset. Også i jobben min i barnevernet har den blitt tatt imot av ungdommene med stor jubel.

Smelt 100 gram smør i en liten gryte. Når dette har smeltet legger du i 50 gram mørk kokesjokolade, og lar denne smelte sammen med smøret.

Mens dette pågår visper du sammen 2 egg og 250 gram sukker, ha så i smørblandingen. Deretter har du i det tørre: 225 gram mel, 3 ss bakekakao, 2 ts bakepulver og 3 ts vaniljesukker.

Rør alt godt sammen, og la det stå i 5 minutter. Nå tar du passe store klatter (en spiseskje) og ruller de til kuler som du dypper i melis og deretter legger på en stekeplate med bakepapir. Jeg får plass til 25 cookies på en plate. De stekes ved 180 grader i 10-12 minutter.

Et tips: De er utrolig gode varme – gjerne med krem på toppen og også sammen med is, og når man har både melis og krem på, bidrar jo det hvite til julestemningen.  

Dorthe Erichsen
Oldemor Dramdals aprikosekake 

Denne kaken kommer fra Skotselv i Øvre Eiker

Denne oppskriften er etter min oldemor, som var bondekone med mange barn. Det er derfor en raus oppskrift. Vil du bare bake 1 kake, deler du alle mengder på 3. Både mormor og mamma bakte denne til jul. Begge er borte for mange år siden, men jeg prøver å holde tradisjonen ved like. Dessverre blir mine kaker aldri like høye og flotte som de gamle husmødrenes - jeg skylder på moderne kakeformer - men smaken er nøyaktig den samme.

Oldemors Dramdals aprikosekake
(til 3 formkakeformer)

375 g tørkede aprikoser
375 g smør 
7 1/2 dl sukker 
3 toppede ts vaniljesukker
6 egg
3 dl helmelk, gjerne blandet med fløte
12 dl hvetemel
3 ts bakepulver

1. Sett ovnen på 165oC.  Hakk aprikosene. Legg dem i en skål med ørlite hvetemel, og vend dem så de blir dekket. Dette er for at aprikosene ikke skal synke til bunns.

2. Rør smør, sukker og vaniljesukker hvitt. Rør inn eggene, og deretter melken. Sikt i hvetemel og bakepulver. Rør alt til en glatt, ikke for fast røre.

3. Smør formene og dryss med semulegryn. Fordel røren i formene, og sett dem på rist nederst i ovnen. Stek i 1 time og 15 minutter. Skru av ovnen, og la formene stå i ovnen 10–15 minutter i ettervarmen.

4. Ta formene ut, og la kakene avkjøles litt før de hvelves ut og avkjøles helt på rist. Kakene pakkes i plast eller aluminiumsfolie og oppbevares kjølig. Du kan også fryse kakene om du ønsker det.

Hege Norman-Stormbringer
Genferspisser fra Lillehammer 

På Lillehammer har vi en julespesialitet som heter Genferspisser. Den blir egentlig bare solgt på Granum konditori, men noen av oss har greid å slå kloa i oppskriften, deriblant jeg.

Her er den:
500 g smør
500 g sukker
400 g hvetemel
400 g malte mandler
1,5 stort egg

Bringebærsyltetøy
Melis
Varm sjokolade (kan sløyfes)

Alt blandes, og deigen må ligge til dagen etter.
Kjevle ut to store, flate leiver, ca 10 centimeter brede. Stek på 180 grader til de blir lett gylne.
Smør syltetøy på den ene delen mens den fortsatt er litt varm, så syltetøyet fester seg tilbunnen. Legg den andre delen oppå, og skjær opp kaken i trekanter, såkalte «spisser». Lag strimer med melis og sjokolade på toppen.

Nam!

Ha en fin advent! 

Arkiv

2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2017   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12