Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Forfatternes beste julebakst del 2

06. December, 2017, av Kristin S. Ålovsrud, Natalie Normann, Katrine Wessel-Aas, Laila Brenden, Salmund Kyvik

Forrige helg fikk du oppskrifter fra Bente Pedersen, Øystein Antonsen, Dorthe Erichsen og Hege Norman-Stormbringer her i bloggen, og dag får du supre juleoppskrifter fra et nytt knippe forfattere. Denne gangen får du oppskrifter fra blant annet Laila Brenden, Kristin S. Ålovsrud, Natalie Normann, Katrine Wessel-Aas. I tillegg har Salmund Kyvik funnet en raritet fra gamledager som han gjerne ville dele med oss. Blogginnlegget fra forrige uke finner du her

Vi håper oppskriftene faller i smak! 

Katrine Wessel-Aas
Svigermors havremakroner

Veldig enkle å lage - og veldig gode!

2 kopper havregryn
1 1/2 kopp mel
1 kopp sukker
1 kopp smeltet smør
4 ss melk
1 ts natron
1 ts nellik, strøkne skjeer
1 ts kanel
Hakkede rosiner

Rør sammen, sett med teskje på platen, stekes lysebrune.

180 grader, ca. 15 min. 

Natalie Normann
Clara Wahls delfiakake

250 gr sjokolade mørk sjokolade eller etter smak.
250 gr Delfiafett
3-4 ss sterk, kald kaffe
2 egg
3ss sukker

Forslag til fyll (minus kjeks og fiken, for det liker jeg ikke)
1 pose lakrisbåter
1 rull marsipan eller en pose julemarsipanfigurer skåret i skiver/biter
1 pose seigmenn/seigdamer/skumnisser
Gjerne litt fargerik småsjokolade som Non-Stop

Tips: Det går selvsagt også an å eksperimentere litt. For en mer voksen Delfikake er en skvett likør eller konjakk i røren godt.

Eller man kan lage lag med gelé for å få en mer fargerik kake. I så fall lager du gelé med halv menge vann, og så bør kakelagene få en tur innom kjøleskapet mellom hver gang så lagene får stivnet ordentlig.

Fremgangsmåte
Smelt sjokoladen i vannbad, evt mikroovnen. Ikke rør for mye. Sjokolade er tandert. Bland forsiktig inn kaffe.

Smelt delfiafettet til det er flytende. La det avkjøles til romtemperatur. 

Pisk tykk og deilig eggedosis av egg og sukker. Bland forsiktig den smeltede sjokoladen i eggedosisen. Tilsett Delfiafettet litt av gangen.

Kle en brødform med bakepapir. Hell i litt av sjokoladeblandingen, dryss oppi fyllet i et jevnt lag. Fyll på mer sjokolade og så mer fyll. Det siste laget må være sjokolade. Pynt med Nonstop eller geletopper eller noe annet julegodt.

Sett formen i kjøleskapet til kaken har stivnet. Nyt med måte.

God jul! 

Kristin S. Ålovsrud
Mormors krumkaker fra Valdres

Krumkakejernet på bildet er min mormors gamle, og for meg smaker selvfølgelig kakene best når de er stekt i dette jernet.

Ingredienser:
2 egg
1 kopp farin*
1 kopp hvetemel*
1 kopp potetmel*
125 gr margarin
1 kopp lunket vann*

Slik gjør du:
Pisk eggene med en kopp farin. Bland deretter inn hvetemel og potetmel. Smelt smøret og bland dette inn. Tilslutt tilsettes lunket vann.

Stek i godt oppvarmet krumkakejern.

Det er generelt viktig at røren er så tynn at det blir tynne krumkaker. Er det vanskelig å få tynne nok krumkaker, så tilsett litt mer vann. La de avkjøle godt før de legges i en tett boks.

*Å bruke kopp som måleenhet fungerer bra. Så lenge koppen som brukes er den samme til alle ingrediensene blir blandingsforholdet riktig. Jeg pleier å bruke en vanlig kaffekopp. 

Laila Brenden
Mormors munker i mørketida

Mormor var fra Arendal og lagde verdens beste munker! Særlig i adventstiden. Jeg husker godt hvordan vi rullet munkene i sukker og spiste dem med syltetøy til. Varme, rett fra munkepanna, … mmm. Mormors gamle munkepanne av støpejern ble min, og nå er det jeg som fyller munkedammene med røre og brygger godkaffe til.

MUNKER

3 egg
2 kopper sukker 
2 kopper melk (gjerne kefir)
4 kopper hvetemel
en klype kardemomme
en klype vaniljesukker
1 ts natron
1 ts bakepulver
 ½ kopp smeltet smør, (kan sløyfes for det brukes mye smør til steking)

Pisk egg og sukker luftig. Bland i melken. Rør inn siktet hvetemel, krydder, natron og bakepulver. Til slutt ev smeltet smør. La røra hvile en liten stund.

Varm munkepanna så den er god og varm før du steker. Ha godt med margarin i hver dam, og fyll en dam halvt med røre (et par spiseskjeer). Snu munkene når røra har stivnet på undersiden, bruk en strikkepinne. Snu munkene mange ganger så de blir runde. Legg munkene på kjøkkenpapir så overflødig fett blir fanget opp. Vend dem i sukker, og server med syltetøy til. 

Salmund Kyvik
En mos af peberkage

Denne passer kanskje bedre når man skal bruke restene etter julematen? Oppskriften er fra den første kokeboken som ble trykket på dansk, København 1616. Jeg har modernisert språket en smule … Oppskriften følges på eget ansvar. ;) 

Riv peberkage smått på et rivjern. Tag en potte (en liter) søt mjød og bland den revne peberkage deri. Sett det på ilden og la koke. Ta oppi aniskorn, hel karve, pepper, ingefær, litt safran og smak så om det er passe. Anrett så. Vil du, da kan du bestrø det med sukker.

Vi håper du finner en oppskrift du liker!

Ha en fin advent! 

Arkiv

2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2017   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12