Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Veien fra manus til ferdig bok

16. September, 2017, av redaktør Christine

En viktig del av jobben min som redaktør i Bladkompaniet består i å lese og vurdere innsendte manus. Dette er spennende arbeid. Min oppgave er å plukke ut manusene jeg synes har størst potensial til å bli en lang og medrivende serieroman. Når jeg har funnet noe jeg tror på, tar jeg kontakt med forfatteren for å skrive en intensjonsavtale. Denne avtalen går ut på at forfatter og forlag i en avgrenset tidsperiode samarbeider om å utvikle serien for å se om den kan bli god nok til utgivelse. 

Utviklingsfasen er både krevende og givende, for forfatter så vel som redaktør. I utviklingsfasen kan alt skje – det er slett ikke uvanlig at historien tar en helt annen retning enn det som opprinnelig var tenkt. Noen ganger blir den første boken skrevet helt på nytt! Jeg synes det aller artigste med jobben min er å få møte forfattere og kaste ball med dem. Målet mitt er å hjelpe forfatteren med å rendyrke historien og å se muligheter for å gjøre den enda bedre. Jeg synes alltid det er best å møtes ansikt til ansikt, og ofte bruker vi god tid på å bli kjent. Hvis ikke forholdet mellom redaktør og forfatter er basert på tillit, er det vanskelig å få til et godt samarbeid. Som oftest går dette veldig greit (forfattere er stort sett herlige mennesker!) og det er ikke uvanlig at forfattermøtene tar mye lengre tid enn beregnet fordi vi drodler og ler og glemmer klokka helt. 

Noen ganger strander et utviklingsprosjekt. Det kan være ulike årsaker til det, og det er vondt å fortelle en forfatter at forlaget har tatt en beslutning om å avslutte samarbeidet. På den annen side har vi da ofte holdt på veldig lenge med et arbeid som ikke leder noe sted, og det kan være godt å få en avklaring. 

Andre ganger leder utviklingsfasen frem mot lanseringen av en ny, norsk serie. Den personen som er spentest, stoltest og gladest akkurat da, er naturligvis forfatteren – men redaktøren stiller ikke langt bak. Endelig bærer alt arbeidet frukter og serien er en realitet! Men vi kan ikke hvile lenge på laurbærene. Selv om forfatteren da gjerne har skrevet de seks første bøkene i serien, er det bare å kaste seg over bok nummer sju. Med redaktøren sin i ryggen. 

Arkiv

2020   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12