Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Franske løker og andre smaker

15. July, 2017, av Kaja Nylund

Frankrike er et mekka for en matglad sjel. Du har kanskje hørt at de går og bærer rundt på en baguette? At de drikker vin, spiser ost og hvitt brød … og de legger ikke på seg! Vel, det er sant alt sammen.

Hjemme i Norge spiser vi ganske ofte i løpet av en dag. Vi leser om hvor viktig mellommåltidene er og det er ikke måte på hva man kan finne av tips til et rikt og sunt kosthold.

Mitt første møte med den franske matkulturen ga meg en aldri så liten overraskelse. Tre måltider om dagen. Hæ? Går det an da og når inntar man så dem? Dagens første måltid består av frokost når man står opp, lunsj mellom klokken 13 og 15, og middag etter kl 20. Ja, du leste riktig. På kvelden altså. 

Bildetekst: Breiflabb kjøpt på markedet i nærområdet. 

Så hva består disse tre måltidene av?
Frokost består stort sett av kaffe og croissant, muligens en yoghurt, og de aller fleste franskmenn røyker. Det er sterkt forankret i deres kultur, og veldig merkbart for oss som verken er franske eller røykere. Selv spiser jeg frokostblanding fra nærbutikken bestående av mye havregryn med litt nøtter og rismelk, fordi den er lett og god! 

Både lunsj og middag er varme måltider, og man kan kanskje si at man egentlig spiser to middager. Franskmenn går gjerne ut og spiser i lunsjen, og det kan være hva som helst. Gjerne med et glass vin til. Brød/baguette må det være. Det er mye godt å velge i fra det franske kjøkken, så det kommer nok an på hvilken restaurant du velger. Noen har både forrett og dessert til, men selv dropper jeg det de gangene jeg spiser lunsj ute. Hjemme blir det som regel enkelt med salater, men ofte baguetter fylt med chevre og tomater eller annet godt. 

Bildetekst: Lunsj hjemme, Bruchetta. Litt italia i Frankrike ;-)

De færreste spiser da før kl 20 igjen. Kanskje tygger de av skorpen på baguetten de kjøpte tidligere på dagen? Det er ikke sjelden man ser noen som bærer på disse loffene i brune poser, og som tygger på loffen samtidig ;-)

Bildetekst: Japanske nudelsupper kan varmt anbefales tar du turen til Paris! 

Paris har veldig mye å by på. Det er som nevnt et mekka av mat, ikke bare mat basert på franske tradisjoner, for byen har ALT. Selv er jeg særlig glad i maten man får på et sted som heter Miznon som har street food (populært her i byen). På Miznon som ligger i 4.arrondissement kan man få kebab som smaker som hjemmelagd med fantastiske lammekjøttboller og masse urter! Stekt blomkål er også et must! 

Bildetekst: Snegler - og disse var nydelige! 

Men tilbake til det franske kjøkkenet. Her kan du få snegler i grønn pesto om du vil. Du kan få biff tartar og gåselever. Det er supper av alle slag, og på en restaurant et steinkast unna Eiffeltårnet har de duebryst med en snert på menyen - du får nemlig hjertet også! 

Bildetekst: Ostefondue er himmelen for osteelskere!

Ønsker du som turist å få den ekstra smaken av Frankrike lønner det seg å gjøre research i forkant eller å spørre innbyggerne. På steder med mye turisme vil maten være preget av nettopp det, og det du vil få servert kan du få omtrent hvor som helst i verden. 

For deg som er matglad kan jeg foreslå Le Comptoir som ligger i St. Germain, og Les Cocottes som er stedet et steinkast fra Eiffeltårnet. 

Bildetekst: Kamskjell på Les Cocottes 

Frankrike er kjent for gode viner, oster og - himmelsk sjokolade! Det ligger ostebutikker, bakerier, slaktere, grønnsakshandlere, fiskehandlere, sjokoladebutikker og egne steder for makroner i omtrent hver gate. Ofte handler vi hos dem foran dagligvarebutikkene.  

Bildetekst: Makrell kjøpt på markedet. Markedet her i vår del av byen kommer hver onsdag og lørdag.

Dessuten er det noen dager i uken tilreisende markeder rundt om i byen hvor man får smake på fersk fisk og sjømat, kjøtt fra gårder utenfor byen og vin fra lokale vinhandlere som har kommet inn til Paris. Franskmenn er stolte av mattradisjonene sine, og det vil du merke. 

Så må jeg ikke glemme alle de fine kaffebarene. Her har vi mange favoritter! Mange har trivelig betjenning og god service, som The Beans on Fire som ligger i 11.arrondissement. The Beans on Fire har dessuten en himmelsk gulrotkake. ;-) Le Marais som ligger i 3.arrondissement har mange fine lunsjsteder og kaffebarer. Her kan jeg anbefale Café Fondation. 

Ble du sulten nå? Skap din egen franske følelse hjemme hos deg selv da vel! For sommeren kan jeg anbefale deg å lage en Quiche Lorraine, og for mørke høstkvelder en gryte med Boeuf Bourguignon. Nam!

Matglad sommerhilsen fra Kaja

Arkiv

2020   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12