Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Suksesserien Fredsår nærmer seg slutten

10. May, 2019, av Anne Marte Hagen

Det er utrolig. I august 2013 ble den historiske romanserien Fredsår lansert. I disse dager, nesten seks år senere, kommer bok 40 ut, den nest siste boken i serien. I den forbindelse satte jeg meg ned med Kristin for å snakke litt om både Fredsår og livet som forfatter generelt.

Serien handler om Ragnhild, som i de første årene etter 2. verdenskrig må ta konsekvensene av sin søsters handlinger og sin mors valg. Dette fører henne fra Lillestrøm til Sør-Aurdal, hvor hun får nye venner og opplever den store kjærligheten. Etter hvert forstår hun at det ikke bare er hun som har usynlige arr etter krigen. Hemmelighetene er dype, og mange vil gjøre mye for å hindre at sannheten kommer for en dag … 

– Hvordan føles det å vite at Fredsår nå går mot slutten?
– Det føles både vemodig og rart, men samtidig veldig riktig. Jeg vet at det kommer til å bli tomt, for Ragnhild og alle de andre personene i serien har vært en del av livet mitt i veldig mange år. Som du nevnte, kom den første boken ut høsten 2013, men da hadde jo jeg allerede jobbet med serien i lang tid.

Fredsår var din første romanserie. Hva tenkte du da du fikk vite at ideen din var antatt av et forlag?
– Det var sant å si en ganske uvirkelig følelse å få serien antatt. Jeg visste overhodet ikke hva det innebar, og selv om det var noe jeg hadde drømt om lenge, tok det ganske lang tid før det gikk opp for meg at andre virkelig skulle lese noe jeg hadde skrevet.

– Hvilken del av skriveprosessen liker du best?
– Å plotte historien, du kan kalle det å lage en grovskisse. Da lar jeg fantasien flyte fritt og noterer ned utallige ideer. Overraskende mange av dem forkastes, enten fordi de ikke passer inn, eller fordi det viser seg at de ikke var så gode som jeg trodde. I dette arbeidet er det å kaste ball med redaktøren min både viktig og gøy. Innspillene hennes får meg til å betrakte historielinjen på nytt, og hun hjelper meg med å plukke vekk det som ikke funker.

– Etter at du begynte på Fredsår, har du giftet deg, fått to barn, flyttet inn i nytt hus, studert skoleledelse, sagt opp jobben din i skoleverket, begynt på din andre serie (Sagmesterens barn), skrevet hele 56 bøker, fått to hunder og deltatt i triatlon. Puh! Hvordan i all verden har du tid og krefter til å gjøre så mye?
– Når du sier det slik, blir jeg faktisk litt svett jeg også. Har jeg virkelig gjort så mye? Men jeg tror svaret er firedelt. For det første er jeg god til å strukturere. Uansett hva som skjer, vet jeg at jeg er nødt til å skrive. Det nytter ikke å sette seg ned og vente på at inspirasjonen skal komme. Det er alltid noe som kan gjøres. For det andre har jeg fantastisk støtte fra min mann. Med jevne mellomrom tar han med seg barna og reiser bort i helgene, slik at jeg kan dypdykke ned i manuset i flere dager. For det tredje er det jo dette jeg vil! Har man det gøy, rekker man mye, og jeg synes at det å skrive er utrolig morsomt. Og til slutt tror jeg at det at jeg trener og har hund og barn, gir meg nødvendige pustepauser. Du skulle bare ha visst hvor mange ideer som dukker opp når jeg svømmer, går tur med bikkja eller står på sidelinjen på fotballbanen og heier på sønnen min.

– Men det er ikke til å nekte for at jeg har det ganske travelt. Romanseriene kommer som regel ut seks ganger i året. Og siden jeg en stund har skrevet to serier parallelt, kan jeg ikke ta hensyn til sykdom, ferie eller mangel på inspirasjon. Det handler om prioritering, viljen til å yte den ekstra innsatsen som kreves, og som jeg har nevnt før: struktur.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Hele familien står opp samtidig, og jeg følger de to yngste til barnehagen. Når jeg kommer hjem igjen, tar jeg med hunden ut på tur i skogen. Så setter jeg meg ned med kaffe og frokost foran skjermen. Jeg skriver eller gjør research, alt etter hvor jeg er i prosessen, frem til jeg går i gang med middagen i firetiden. Mannen min henter ungene på veien hjem, og etter at vi har spist, hjelper jeg den eldste med leksene og kjører ungene til diverse aktiviteter. Når ungene har lagt seg, blir det gjerne en arbeidsøkt til.

– Når begynte du å skrive?
– Jeg har alltid skrevet. Min beste venninne på barneskolen og jeg laget utallige historier og fortellinger om kosedyrene våre og om katten hennes. Det var nok starten på min «forfatterkarriere».

– Har du mye kontakt med lesere?
– Ja, det har jeg. De som er glad i serielitteratur, er veldig engasjerte lesere, og de tar kontakt på både Facebook, epost og SMS. Det hender også at noen ringer meg, og jeg har fått flere julekort. Jeg setter stor pris på disse tilbakemeldingene og forsøker alltid å svare. Målet er jo nettopp å skrive på en måte som engasjerer leserne. 

– Hvor kommer alle ideene dine fra?
– Oi, det er et vanskelig spørsmål! De dukker på et vis bare opp – noen ganger ved at jeg finner et eller annet i skogen, andre ganger ved at jeg overhører noen snakke sammen på en kafé eller leser en historie i et blad. Og veldig ofte er det slik at én idé avler en ny. Når jeg for eksempel skriver om at Ragnhild havner i en vanskelig situasjon, må jeg jeg jo prøve å finne ut hvordan hun skal løse denne situasjonen, noe som igjen kan være opphavet til nye tanker.

– Hva er det beste ved å være forfatter?
– Det at jeg kan få lov til å lage fortellinger som gleder andre. I tillegg elsker jeg å gjøre research. Samtidig gir jobben meg en fantastisk mulighet til fleksibilitet, som spesielt en småbarnsmor setter stor pris på. Jeg kan skrive hvor som helst og når som helst.

Som Kristins redaktør vet jeg at det er helt sant. Fra første gang jeg møtte henne, har jeg vært imponert over arbeidsgleden hennes og fascinert av hvordan ideene liksom bare triller ut av henne. Nå som Fredsår går mot slutten, er jeg veldig glad for at vi fortsatt skal jobbe videre sammen på Sagmesterens Barn. Og én ting er helt sikkert: Dere kommer garantert til å høre mye mer fra Kristin i fremtiden! 

Arkiv

2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2017   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12