Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Godt nyttår - dagen derpå

01. January, 2019, av Salmund Kyvik

Ja, for er det ikke en slags dagen derpå når man våkner opp i et nytt år? Jul- og nyttårsfeiring har gjort sitt for å tømme bankkontoen. Man vet at man bør gjøre en innsats for å få vekk de ekstra kiloene som midtvintersblotet uvegerlig har påført kroppen. Juletreet som sto så fint, har allerede begynt å felle nålene sine.

            Men man bør nok ikke følge rådet det som ble gitt i en 100 år gammel reklameannonse for et sigarettmerke som ikke lenger finnes:

«Det var en rotet aften. Jeg visste ingenting tilslut. Ikke hun heller lot det til. Nu begynner jeg heldigvis at faa det hele litt mere paa avstand. Jeg begynner at bli klar i hodet – takket være kjøligheten i min Lloyd George. Ingenting gir hjernen saan ro og klarhet som en Lloyd George i rette tid.»

Reklameannonsen er fra sommeren 1922 – midt i forbudstiden som romanserien Nattlys handler om. Skal man tro avisene fra den gang, må det ha vært mer vanlig den gangen å ta seg en rangel grundig med en påfølgende dagen derpå.

En rangel? Men var ikke spritsalg forbudt? Jo, men det ble smuglet i stor stil. De såkalte «spritbåter» lå og ventet på sine norske kunder rett utenfor sjøgrensen der tollerne ikke kunne ta dem. For å illustrere omfanget av trafikken: I en annen utgave av Aftenposten beskrives tilstanden i Strømstad da mange av spritbåtene måtte søke ly under en storm sommeren 1922: «Stormen i de sidste dage har paany samlet hele Færderflaaden i Strømstad havn. (…) Der ligger nu i Strømstad over 500 smuglerfartøier, større og mindre, og den alt overveiende del tyske.»

Over 500 skip som var ute for å selge sprit til norske smuglere! Kanskje ikke så rart at tilstanden i etter Santhansfeiringen i Skjeberg det året ble beskrevet slik i avisspaltene: «Hele pavillonen var som et vepsebol, slagsmaal forekom alt i et og sanseløse mennesker ravede rundt udenfor eller laa langs veiene (…) Udover natten og paa morgensiden baade igaar og i dag kunde man langs veien til stationen se folk, som var faldt overende og blevet liggende.»

De følte seg nok ordentlig ribbet etterpå, slik som i denne avisnotisen fra samme sommer: «En tilreisende sjømand traf igaar en mand, som lovede at skaffe ham en flaske sprit. Det gjorde han, og de drog paa biltur. Da spriten skulde fortæres et sted udenfor byen, kom der en person og overfaldt sjømanden, røvede hans lommebog med 40 – 50 kroner, hans støvler, hat og spritflasken.»

En lege som hadde vært med å analysere et parti smuglersprit, skrev om sin bekymring i et avisinnlegg fra samme sommer: «Det er melassesprit. Den vanskeligste rektifinerbare sprit som finnes (…) Den bevirker en hurtig, men kortvarig tilstand av opkvikkelse – nydelsestadiet – derpaa en mere eller mindre plutselig slappelse – « beina ble lissom slaatt unda mei» – dette maa nærmest kaldes en chokvirkning. Overstaaes dette chok, følger gjerne en kortere bevisthedsforstyrrelse og en flere dage varende rekonvalesens.»

Heldigvis er det andre tider nå. Derfor både tror og håper jeg at de fleste kommer fortere til hektene igjen og står klare til å ta fatt på oppgavene som venter i det nye året!

Godt nytt år!

Hilsen

Salmund    

           

Arkiv

2020   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12