Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Idas jul i Italia

05. December, 2018, av Ida S. Skjelbakken

Jeg ELSKER julen! I slutten av november går jeg bare og tripper utålmodig, mens lokket allerede har begynt å komme av eskene med julepynt. 1. desember bærer det løs, og vi begynner å pynte. I år blir det huset her i Italia som skal til pers, og jeg har lenge plaget Kjetil med spørsmål om hvor han synes treet skal stå. Til høyre for peisen? Det blir jo så romantisk når julestrømpene kommer opp! Eller på avsatsen ved trappa? Slik at man kan se det både gjennom vinduet fra kirkeplassen, og fra annen etasje. Og så er spørsmålet om vi skal kjøpe ekte tre i år, som alltid ellers, eller krype til korset og satse på plast. Blir det et evende tre, må vi finne ut hvor de selger det her, og så skal det bæres alle trappene opp til gamlebyen hvor vi bor. Blir det plast, må det bestilles på nett, og leveringstiden, skal det rekke frem til jul, er akkurat når vi er på besøke hos foreldrene mine i Ungarn. Å, så mange dilemmaer!

Bildetekst: Fra en julepyntet pub i Cambridge. Kjetil meg og Ophelia - en av de mange firbente gjestene som brukte å bo hos oss i julen. 

Mitt beste juleminne fra barndommen er nok da vi gikk ut i skogen vår for å finne et juletre. Det endte ofte med et som var krokete og puslete, siden jeg syntes det var så trist å ta livets rett fra et friskt og vakkert et. Og det å gå julebukk i sprengkulda. Banke på hos det skumle, gamle ekteparet med den morkne eplehagen og med skrekkblandet fryd se om vi ble kjeppjaget eller ble bedt med inn på en tørr julekake. 

Bildetekst: Broren min Trygve og meg. 

Nå er julen en helt ny opplevelse. For nå som vi selv selv fått barn, og Elisa er stor nok til å sette litt pris på gaver og pynt, så er det hennes glede som står i sentrum. Eller, det er vel heller det vi bruker som unnskylding for å bruke tid vi ikke har til juleforberedelser!

Jeg har feiret jul i 7 forskjellige land, og alle har sin egen vri på tingene. Det er ikke like lett å føle på julestemningen i 30 varmegrader. Her i Italia, som blir julelandet i år, har de også sine egne tradisjoner. Den 24. er det midnattsmesse, mens de unge gjerne går ut og danser. Selve julen er ikke før den 25., hvor de spiser stort sett fra morgen til kveld, samlet hos de i familien som har størst bord. Tradisjonelt pynter ikke italienerne før den 8. desember, Maria unnfangelsesdag (dæsken, hun slapp billig unna det svangerskapet). Noen åpner allerede gavene Luciadagen, mens andre den 25., eller ikke før den 6. januar, som er dagen da la Befana, en snill heks, kommer med gaver eller karameller (eller kull) til barna. Det sies at heksen fulgte De tre vise menn på vei til Jesus, men ble borte på veien og kom forsinket frem. 

Bildetekst: Oppe på slottet her i Agropoli har de allerede satt opp en hel nisselandsby. Og julenissen er på plass! 

Uten at jeg er helt sikker på hvorfor, så har de nå begynt å ringe med kirkeklokkene som gale kvart på seks hver morgen fra 28. november, og klokken seks fylles kirken til messe. Vi bor knappe fem meter fra kirkedøra, så det høres godt. Heldigvis er vi allerede oppe og jobber i god tid før det. 

Bildetekst: Slottet er ferdig pyntet til jul. 

Julekrybber er en av de viktigste tradisjonene her, og de mest utførlige presepi blir satt opp i kirker og piazzaer. Noen ganger med levende dyr og utkledde folk. I nabokirken har de bygget et hel liten "by" man går inn i gjennom et forheng. Der ligger det statuer av esler og sauer i naturtro størrelse, på seng av godt bruk halm, slik at fjøslukten er som den skal. I taket blinker blå julelys som stjernehimmel, det brenner et lite "bål" av lyspærer under en gryte til gjeternes måltid, og en sensor utløser et fossefall av ekte vann da man man kommer helt innerst, forbi hulen hvor Josef og Maria sitter og venter ved den tomme krybben. Herlig kitchy og veldig italiensk. Ved noen hoteller får forresten par som heter Josef (Giuseppe på italiensk) og Maria bo gratis julenatten. Skulle bare mangle! 

Bildetekst: Kjetil og Elisa inne i julekrybben i kirken. 

For meg er det å se julegatene bli tent som gir den største julestemningen. Og å kjenne duften av Kongerøkelse og gløgg. Og er jeg i Norge, det å drikke julebrus! Jeg elsker dessuten julefilmer. En jeg er spesielt glad i, og som blir sendt på TV hvert år i USA, er "A Christmas Story" fra 1983. Anbefales!

Jeg liker godt å bake, men i det siste har det ikke vært tid til slikt. Heldigvis svømmer butikkene her over av det himmelsendte bakeverket Pannetone rundt juletider, og vi har bestemt oss for å smake på dem alle før julen er forbi, selv om de tradisjonelt ikke skal spises annet enn til dessert den 25. Takk og pris er Kjetil dreven på kjøkkenet, og de siste årene er det også juledesserten han har stått for. Vidunderlig Panna cotta med varm bringebærsaus. Her er oppskriften:

Ingredienser:
3 dl kremfløte
3 dl helmelk
4 gelatinflak
1 vaniljestang
30 gram sukker

Saus:
175 gram sukker
175 ml vann
350 gram bringebær
1 dæsj kirsebærlikør (ikke nødvendig)

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Legg gelatinplatene i bløt i litt kaldt vann til de er myke. Bland melk, fløte, vaniljestang, frø og sukker i en kjele. Gi det et oppkok mens du rører. Ta kjelen av platen og fjern vaniljestangen. Klem vannet ut av gelatinen og legg de til i kjelen. Rør til de er fullstendig oppløst. Hell blandingen i fire like former. Sett de i kjøleskapet til de er stivnet. Dette vil ta minst en time eller to. Nå er det tid for sausen. Sukker og vann blandes i en kjele, eventuelt kirsebærlikøren. Vannet må koke. Reduser varmen og rør til sukker er helt oppløst. Ta kjelen av platen. Putt to tredjedeler av bærene opp i kjelen og bland alt sammen med en stavmikser. Hell så blandingen gjennom en sil. Bland i resten av bærene. Hvelv panna cottaen på en dessertskål. Pass på at sausen ikke er varm når du heller den over panna cottaen, hvis ikke så smelter du den. Man kan pynte med melisdryss, og det er veldig godt med et par friske mintblader til.

Arkiv

2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2017   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12