Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Jul på Seljas tid

09. December, 2017, av Stine Langtangen

Nå er den endelig her, den forventningsfulle tiden som mange ser frem til hele året! Vi gleder oss til pepperkakebakst og lussekatter, adventslys og kranser, julestjerner og vakkert pyntede juletrær. Men hvordan feiret folk jul tidligere, for eksempel i Seljas trakter og tid på 1650-tallet og der omkring? Den gangen bodde fremdeles svært mange på gårder rundt omkring i vårt langstrakte land, men også i fiskevær og byer. Juleskikkene varierte nok den gang som nå fra sted til sted, men en ting var felles for alle, og det var julefeiringen og forberedelsene som ledet frem til den!

I Norge feiret vi Jól lenge før vi feiret jul, og denne feiringen fant sted i januar. Men Håkon den gode besluttet på 900-tallet at vi skulle feire jul samtidig som den kristne høytiden ble feiret i resten av Europa, og derfor feirer vi julen i desember. Men flere av de gamle skikkene ble videreført, selv om mange av dem ble endret noe. Juletrær fantes ikke den gangen, men husene skulle være vasket og ryddet, og mange steder ble det pyntet med granbar og einer, både for lukten og synets skyld. Duker, løpere og lys som pyntet stua var gjerne hvite, ikke røde.  

Det skulle slaktes og bakes i god tid, og all maten måtte tas godt vare på, slik at den holdt seg lenge. Mange steder ble det bakt en såkake laget på det siste kornet fra åkeren, og den skulle man spare på helt til våren for å bringe lykke til den nye grøden. De som hadde råd og mulighet til å spise ferskt kjøtt, kunne slakte en bukk eller gris nærmere jul. Noe av det viktigste man måtte huske før jul, var å brygge øl! Den som glemte det, eller unnlot å gjøre det, kunne faktisk risikere bot. Når ølet var klart, skulle naboene få smake på hverandres, og man skulle også sette ut helst både øl og grøt til nissen og andre underjordiske som måtte blidgjøres. Selve julenatta kunne være veldig farlig, for da var det meste av overnaturlige vesener og trollskap ute og for, og man måtte gjøre det man kunne for å beskytte seg mot alt vondt. For å beskytte seg kunne man male kors på dørene med tjærekost, kritt eller blod fra slaktingen. Skulle man sikre seg skikkelig var det best å korse det man kunne, og både øltønner, kister, smørbutter, og til og med dyr, ble merket. Man kunne også plassere stålredskaper rundt omkring.  

Det var ikke så vanlig med andre gjester enn dem som hørte til under gården på selve julaften, men det ble holdt selskap andre juledager. Dersom noen kom ubedt til julaften, kunne man ikke nekte dem hus, og man satte alltid frem ekstra mat som var myntet på avdøde slektninger som ikke måtte komme til tomt bord julaften. Peisen og lysene måtte brenne hele natten, i hvert fall i stua, og noen steder holdt folk julevake for å sitte vakt hele den mørke natten. Skulle man ut en tur, måtte man være forsiktig, og man burde ikke gå ut i fjøset mellom solnedgang og soloppgang, for denne natten kunne dyrene prate! Var du imidlertid av den mer barske typen, kunne du gå ut og se i brønnen eller bekken klokken tolv, for da skulle vannet bli til vin! Noen hentet ei bøtte uansett om det var vin eller ei, for dette vannet skulle gjøre godt. 

Noen tradisjoner er kjente, andre ukjente for oss i dag. Men lys, mat og glede er noe de fleste forbinder med advent og julen, og uansett hvilke andre tradisjoner du holder på, ønsker jeg deg en fortsatt riktig god advent og en god jul!

Julehilsen Stine Langtangen 

Arkiv

2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2017   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12