Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Julemat i gamledager med Salmund Kyvik

16. December, 2016, av Salmund Kyvik

Julen nærmer seg – og hva passer da bedre enn gamle kokebøker? I denne fra 1833 er hver eneste oppskrift skrevet på vers, og til mange er det også oppgitt melodi! Jeg synes jeg ser attenhundretallets husmødre syngende på kjøkkenet mens maten til husets herre tilberedes … For en forfatter er dessuten gamle kokebøker gull verdt når man skal sette seg inn i en bestemt tidsalder.

Kokebok fra 1833

Denne boka er skrevet i gotisk skrift, så når jeg gir dere en første smakebit som handler om å tilberede and (en god ide til advent eller julehelg?), får dere også teksten i en lett modernisert form og i det som i dag er vanlig skrift. Vel bekomme, og god adventstid: 

Gammeldags and

Andestek.
En slaktet and
Uttrekkes vel i vann
Utvaskes og med linklut tørres
Ufylt, upeppret – gnidd inn med salt
På spid, den saltvann overføres.
Med smør, søt fløte overalt
Den dryppes, stekes, rettes an.

Men vil man ha and i gryte
Da må den brunes først i smør
Derpå en halv pot vann man syde (koke)
Med salt og kraft til den er mør
Agurker derpå velbehag gjør

Salmund kikker i kokebok

Hilsen Salmund Kyvik, forfatter av Mørketid

Arkiv

2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2017   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12