Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Kjære Lilly - fra vest til øst

13. July, 2019, av Astrid Sømoen

Forfatter Marte Csandl-Eriksen er nærmest oppvokst mellom to bokpermer. Mellom en skrivemaskin og bokhyllen hjemme på Ellingsrudåsen fant man tenåringen Marte med nesa i en bok. 

- Mamma skrev bøker og som liten satt jeg satt ofte under kjøkkenbordet og diktet spennende historier, forteller Marte lattermildt. - Både lese- og skrivegleden var tent, og veien videre ble studier i litteraturvitenskap, og nå jobber jeg som norsklærer.

Marte og ektemannen er nemlig bosatt i Wien, og hun underviser i norsk der. - Lærerjobben kan kombineres med forfatteryrket, og man kan jobbe på tvers av landegrenser, sier hun fornøyd. Den lille sønnen vår er i sjarmøralderen, og vi forsøker å besøke venner og familie i Norge så ofte vi kan. Han er snart året, så nå går han sidelengs langs bordkanter med stor iver. Jeg rekker å skrive noen avsnitt når han tar en blund, så vi må både planlegge og være fleksible på samme tid. Wien er en vakker by med masse historie og sjarm, så vi koser oss på trilleturer og elsker å ha familie og venner på besøk, sier hun hjertelig. 

Bildetekst: I Wien bor Marte bare et steinkast unna barokkpalasset Belvedere, der hun ofte går tur. 

Hvordan ble Kjære Lilly til?
- For flere år siden fikk jeg ideen til Kjære Lilly. Det var faktisk mens jeg fortsatt studerte på Blindern, og var innom et fag som tok for seg nordiske kvinner i litteraturen på 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, at Lilly Lauritzen kom til liv. Jeg lot meg inspirere av disse sterke, modige kvinnene og samfunnet de levde i. I tillegg var jeg fascinert av tiden de levde i, og særlig rundt århundreskiftet i Kristiania. Før jeg visste ordet av det, strømmet det på med setninger og replikker, og historien om Lilly og familien Lauritzen begynte å ta form. Snart hadde Lilly fått en stemme, og jeg kunne tydelig se for meg huset i Homansbyen. Selv om jeg syntes historien var god, avgjorde jeg etter en tid å la stoffet få modnes mer, og la prosjektet til side. Da jeg ved en senere anledning tok det frem igjen, begynte jeg å jobbe grundigere med fortellingen, og satt til slutt igjen med et fullstendig manus. Det skulle likevel gå lang tid før jeg tok mot til meg og sendte det inn. I dag er jeg glad for at jeg ventet så lenge og er overbevist om at Lillys historie har hatt godt av det. 

Hva handler serien Kjære Lilly om?
- Serien handler om rikmannsdatteren Lilly Lauritzen. Lilly er 21 år og lever et behagelig liv sammen med faren og stemoren Anne i en herskapelig villa i Homansbyen. Lilly vet ingenting om sin biologiske mor, bortsett fra at hun forlot sin egen familie ikke lenge etter at Lilly kom til verden. Lilly og bestevenninnen Emilie Meier bor kun en kort spasertur unna hverandre. De tilbringer mye tid sammen og har alltid stått hverandre nær. Lite aner de at begges liv snart vil bli satt på prøve, og de vil bli nødt til å ta skjebnesvangre valg som vil forandre livene deres for alltid.
- På et ball blir Lilly oppsøkt av en fremmed kvinne som påstår at hun kjente moren hennes. Da faren beordrer Lilly til å holde seg unna henne, begynner Lilly å mistenke at faren skjuler noe. Har han fortalt henne hele sannheten, og hvem kan hun egentlig stole på? 

Har serietittelen Kjære Lilly noen spesiell betydning?
- Tittelen Kjære Lilly er begynnelsen på et brev. Fra hvem, vil jeg ikke røpe. 

Hvordan fikk du inspirasjon til å skrive serien?
- Inspirasjonen til denne serien har jeg funnet gjennom å lese bøker - både romaner fra den tiden serien utspiller seg og faglitteratur. For bedre å forstå tiden Lilly levde er gamle bilder til hjelp. Det har gitt meg mye inspirasjon å «gå i Lillys fotspor». Jeg har bestandig også vært glad i å rusle rundt i Oslos gater og ta inn alt rundt meg. Parker, hus og bygårder. Når jeg er hjemme i Oslo, sørger jeg for å få med meg minst én byvandring. Overalt bugner det av historie. Ikke minst har jeg brukt mye tid på å oppsøke de stedene Lilly har beveget seg. Noe finnes fortsatt, mens andre steder for lengst er historie. Det er nesten litt vemodig å tenke på hvordan byen har forandret seg!

Kjære Lilly har handling fra både Homansbyen på vestkanten og den røffe Grünerløkka på østkanten av Kristiania. Hvorfor la du handlingen hit og til denne tidsperioden?
- Da jeg selv er oppvokst i Oslo og tilbrakte flere barndomsår på Grünerløkka, kjente jeg allerede til en del historie fra området. Derfor ble det naturlig for meg at litt av handlingen skulle foregå nettopp der. Siden Lilly tilhører Kristianias overklasse, var det ikke vanskelig å vite hvor hun skulle bo, da nettopp Homansbyen var et yndet boligområde for byens borgerskap den gang. 

Har du favorittsteder hvor du skriver eller gjør research?
- Jeg trives aller best når jeg sitter på kontoret mitt i leiligheten i Wien. Siden jeg begynte å jobbe igjen kun noen måneder etter at sønnen vår kom til verden, har jeg lært meg å bruke tiden godt når han sover. I tillegg til en formiddagsøkt og ettermiddagsøkt bruker jeg
som regel kveldene til å skrive.

Har du noen skrivetips til dem som drømmer om å bli serieromanforfatter?
- Sørg for å lage en grundig oversikt over seriens handling. Ikke glem at det skal være en eller flere røde tråder gjennom serien. Bruk tid på å sette deg grundig inn i det historiske bakteppet slik at leseren får følelsen av å være i den tiden serien utspiller seg. Det samme gjelder for miljøet rundt hovedpersonene. Det bør være oversiktlig. Skriv med hjertet, og vær tålmodig.

Bok 2 i Kjære Lilly kommer på senhøsten allerede. Kan du røpe noe av fortsettelsen?
- Lilly går en vanskelig tid i møte, og livet hennes blir langsomt snudd på hodet. Et rystende funn fører til at Lillys forhold til faren forverrer seg. Hvem er det faren egentlig prøver å beskytte? Seg selv eller henne? Selv om hun gjør sitt beste for å komme seg ut av et problem, vikles hun stadig dypere inn i det, med få utsikter til en løsning. Men ikke alt ser mørkt ut for Lilly. Et viktig møte får henne til å ikke miste motet helt. 

Takk for praten, Marte - vi gleder oss til å lese Kjære Lilly og bli med henne på den spennende reisen! 

Arkiv

2022   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2021   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2020   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12