Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Gratulerer med morsdagen!

11. February, 2017, av redaksjonen

Her i Norge feires morsdagen den andre søndagen i februar. Noen gjør veldig mye ut av denne dagen, mens andre kanskje feirer mer i stillhet. Men vet du egentlig hvorfor vi feirer denne dagen, og når denne tradisjonen startet?

Historisk
Mange av oss har nok trodd at det var handlesstanden som oppfant morsdagen for å kunne selge mer, men det stemmer ikke. Feiringen av mødre begynte nemlig så tidlig som i antikkens Hellas, da grekerne feiret titanen Rhea, som var mor til alle gudene, deriblant universets hersker, Zevs. Mye senere, nærmere bestemt på 1600-tallet, begynte den engelske kirken å feire jomfru Maria den 4. søndagen i fasten. Etter hvert ble feiringen utvidet til å gjelde alle mødre, og ble kalt «Mothering Sunday».

I 1908 ville lærerinnen Anna Marie Jarvis i Vest-Virginia hedre sin egen mor og andre kvinner som hadde jobbet for å forbedre de sanitære forholdene for soldatene under den amerikanske borgerkrigen. Hun tok derfor initiativ til å feire Memorial Mothers Day Meeting. Denne skikken spredte seg raskt over hele USA og videre over til Europa og resten av verden.
Morsdag i Norge

(Blogginlegget fortsetter under bildet)

Her hjemme ble morsdagen første gang feiret i Begren i 1919. Dagen ble i begynnelsen regnet som en religiøs dag og feiret i kirken, men handelsstanden så ganske raskt mulighetene og ble en sterk pådriver for utviklingen.
Morsdag rundt i verden

Feiringen av morsdag er ganske lik over hele verden: Mor får kaffe eller frokost på sengen, og barna gir henne gaver og kort de har laget selv, eller blomster og kake. Men datoen kan variere veldig fra land til land. Her er noen eksempler:
- Norge: andre søndag i februar
- Bulgaria og Russland: 8. mars
- Storbritannia og Irland: fjerde søndag i faste
- Spania, Ungarn: første søndag i mai
- India og Saudi-Arabia: 10. mai
- USA, Danmark, Tyskland og Kina: andre søndag i mai
- Polen: 26. mai
- Sverige: siste søndag i mai
- Costa Rica: 15. august 

Arkiv

2020   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12