Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Nekrolog Margit Sandemo

05. September, 2018, av Anne B. Bull-Gundersen, Arno Vigmostad

«Jeg er en bonde i litteraturens utmark,» sa Margit Sandemo (1924-2018) om seg selv. Men denne bonden, som ikke ble anerkjent i det gode, litterære selskap, var ikke alene i utmarken. Få forfattere har hatt så mange og så dedikerte lesere som henne.

Margit var en sterk personlighet og hadde en varm utstråling. Det var godt å være i denne varmen.

Vi i forlaget hadde ukentlige samtaler med henne, og det var ingen gammel dame vi snakket med. Margit var evig ung. En klisje, ja vel, men hun var ung. Margit fulgte med i tiden, hadde humor og gjerne en kjapp replikk på lur, men banne holdt hun seg for god til. Bortsett fra i kirken, da.

Med Sagaen om Isfolket skapte hun et unikt univers. Hun var forut for sin tid og gjorde fantasylitteratur til folkelesning. Helt til det siste fulgte hun med stor entusiasme serien Game of Thrones. Hun så hver episode og kunne navnene på skuespillerne. Dette var hennes hjemmebane.

Men Margit var også opptatt av den virkelige verdenen. Hun hadde en stor kjærlighet til skaperverket. Hun elsket dyr, blomster, ja, naturen i sin helhet. Det var hennes religion.

Margit hadde respekt for mennesker med en tro, men hun var sterkt kritisk til hvordan kirkens menn gjennom tidene har misbrukt sin makt og posisjon, særlig overfor kvinner. Hun var aldri redd for å ta opp tabuemner og sto opp for sine medmennesker der det var nødvendig. Hva hun mente om dette og hint, kommer tydelig frem i bøkene.

Dagen før hun døde, fikk hun vite at Bladkompaniet skal etablere et stipend i hennes navn som har til hensikt å hjelpe frem nye forfattere innen sjangeren. Margit ble svært glad og takknemlig for denne nyheten og anerkjennelsen. Hun ble opprømt, dette skulle vi snakke mer om i neste uke. Nå blir det ikke flere samtaler. Margits saga er over, men historiene hennes lever videre. Takk, Margit.

Anne B. Bull-Gundersen, redaktør 

Arno Vigmostad, forlagssjef 

Bladkompaniet

Arkiv

2022   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2021   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2020   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12