Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Sagaen om Emilie - Ny serie fra Trøndelag

09. February, 2019, av Astrid Sømoen

Forfatter Anne-Lill Vestgård lokker lesere til Trøndelag i 1880-årene med Sagaen om Emilie.

Sterke kvinner, upålitelige mannfolk og familiehemmeligheter. Det er dramatikk og spenning fra første side, med en varm kjærlighetshistorie som griper leseren umiddelbart.

Vi har spurt Anne-Lill om hun kan dele litt av magien og bakteppet for den nye serien med oss. 

- Hva handler Sagaen om Emilie om?

Den handler om en ung husmannsdatter, Emilie, og hennes mor Solfrid, bosatt i bygda Stod nær Steinkjer i Trøndelag. Begge skiller seg ut fra andre av samme stand, og det blir lagt merke til. Moren har en mystisk bakgrunn fra Trondhjem, og husmannen hun er gift med er mye eldre enn henne - de passer tilsynelatende dårlig sammen. Emilie forstår at det ligger en historie bak, men hun får ikke vite hva den går ut på. Litt etter litt kommer den likevel for en dag, og Emilie aner at hun ikke er den hun har trodd hun var.

- Hvordan du fikk inspirasjon til å skrive denne serien fra 1880-årene?

Jeg er interessert i historie, og da først og fremst i menneskene og hvordan de levde på denne tiden - på godt og vondt. Men det er de spesielle menneskene jeg vil fortelle om, de som skilte seg litt ut og gjerne opplevde mer enn gjennomsnittet. For meg handler det å skrive mest av alt om hardt arbeid og stor interesse, men også om gleden ved å skape noe.

- Sagaen om Emilie har handling fra ei koselig bygd i Trøndelag, hvorfor la du handlingen hit?

At det akkurat ble Stod er litt tilfeldig, men Innherred er et interessant område historisk sett, og det passer veldig godt som bakgrunn for den fortellingen jeg ville skape. Dessuten er det et område jeg kjenner bra. Selv om serien begynner der, vil den etter hvert spre seg til andre deler av Trøndelag også, ikke minst Trondhjem, og antakelig også andre steder, men hele tiden med Stod og Steinkjer som arnested. 

- Emilie er en vakker og klok ung kvinne fra fattige kår. Er det befriende å gi hovedpersonen modige trekk, selv om det gir henne i vanskeligheter?

Som sagt, det er de personene som skiller seg fra gjennomsnittet som fanger min interesse. Modige, kloke, dristige, de som våger noe, de som våger å bety noe for andre også. Slike mennesker får gjerne vanskeligheter underveis, men de klarer ofte å løse dem og komme videre til slutt. Det er slike mennesker som er interessante å lese om.

- Hva er det som gjør serier så altoppslukende for leseren?

Det er vel det at en serie egentlig er én lang fortelling, med de samme hovedpersonene hele veien. Den kunne vært skrevet som én bok på tusenvis av sider, men det blir jo upraktisk, derfor blir den delt opp. Det betyr at leseren ikke blir ferdig med fortellingen før siste bok er lest, og da kjenner hun personene så godt at hun bare må vite hvordan det går med dem.

- Kan du røpe noen skrivetips til de som drømmer om å bli romanforfatter?

Først og fremst gjelder det å skape personer som interesserer, og dernest å ha en unik historie å fortelle. Du må også skrive fortellingen i en historisk og geografisk setting som du kjenner bra, eller som du skaffer deg god kjennskap til. Kjærlighet og lykke er vel og bra, men det er konflikter og problemer som skaper en god fortelling, så hovedpersonene må få massevis av motgang og utfordringer - men selvsagt også anledning til å overvinne disse og oppleve glede.

- Bok 2 i serien kommer allerede i mars. Kan du røpe noe av fortsettelsen? Hva blir den største utfordringen for Emilie?

Jeg kan røpe at Emilie ikke er den hun alltid har trodd hun er, og morens dramatiske forhistorie fra Trondhjem er både vakker og brutal. Noe av handlingen vil etter hvert forflytte seg til Trondhjem, og da kommer det meste for en dag, men det skjer ikke uten dramatikk og motgang. Emilies største utfordringer er først å leve i en familie hvor hun føler at faren av en eller annen uforståelig grunn ikke liker henne, og der hun får skylden for mye som hun opplever som urettferdig. Det gode er at hun har en mor som elsker henne og gir støtte så langt hun kan, innenfor det hun kan tillate seg uten å skape enda mer konflikt med mannen sin. Det er også en stor utfordring for en syttenåring å skulle håndtere interesse og kjærlighet fra flere gutter, og hun er kanskje ikke moden nok til å gjøre kloke valg når hun blir sviktet av en gutt som hun trodde var bedre - og kanskje er han ikke så dårlig likevel? Dernest blir det en utfordring for Emilie å gå inn i et hamskifte da hun flytter til Trondhjem og får huspost hos en kvinne som driver en pikeskole. Det blir en voldsom omstilling med store utfordringer, også når det gjelder kjærlighet. Mer kan jeg ikke røpe nå, men dette er bare begynnelsen.

Takk for praten - vi gleder oss til å følge Emilie videre på ferden! 

Bildetekst: Over 33 mil med hest og slede Historisk gjenskaping av lasskjøring med hest og slede fra Vinstra til Røros. Den gamle vinterleia var en viktig handelsvei på 1800-tallet med hele 1200 lass i året over Venabygdsfjellet. Denne ferdselsåra ble lagt ned da Rørosbanen overtok i 1880-årene med togtransport. Fron Lasskjørerlag tok vinterturen i 2013 med 6 ekvipasjer og tilbakela hele 33 mil med hest og slede. I 1864 ble ruta merket med tykke tømmerstokker, et spleiselag fra flere amt i Gudbrandsdalen. Man kan fortsatt se gamle vegmerker og varder etter ruta, minner om en svunnen tid. Foto: Morten Sandbakken, Sulseter Rideleir

Arkiv

2020   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12