Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Romansuksessen Perlemor av Kaja Nylund nærmer seg slutten

15. August, 2019, av Elin Hoff Johansen

I over fire år har leserne blitt godt kjent med den vakre og uregjerlige Jona fra Værøy i Lofoten, som liker å gå sine egne veier, men som like fullt har et hjerte av gull. En dag ankrer et skip opp utenfor Værøy, og den britiske kapteinen Adam går i land. Etter dette blir livet aldri det samme for noen av dem ... 

Bok 32, Livets seilas, blir den siste i serien og kommer i salg fra 13. desember. I den forbindelse har vi slått av en prat med forfatter Kaja Nylund. 

Perlemor er din andre romanserie. Hvor hentet du inspirasjonen til denne serien fra, og hvordan skiller den seg fra debutserien Rebekka?

Der Rebekka er en historie om Rebekka og menneskene hun har rundt seg, er Perlemor mer konkret - her følger vi en helt unik kjærlighetshistorie. I tillegg har jeg røtter på Værøy, og jeg har alltid vært nysgjerrig på øya. Derfor passet det så godt å legge handlingen dit.
Tidlig i prosessen, da Jona sto klart for meg, kom det en spesiell stemning over meg når jeg skulle skrive. Denne stemningen fant jeg igjen i musikken jeg lyttet til underveis i skriveprosessen. Selv om jeg aldri har hatt særlig sans for fiolin og cello, begynte jeg å lytte til musikk der nettopp disse instrumentene ble brukt - enten som klassisk musikk alene, eller i andre musikksjangrer. Møtet med Jona kom med en helt egen stemme, og jeg falt for historien hun ville fortelle meg. For det er nettopp slik jeg opplevde det: Hun kom til meg.
En av de aller første skrivesangene til serien var Gabriel Rios’ Gold (Thomas Jack Radio Edit).

Hovedpersonene i denne serien, den sterke og livsglade Jona og seilskutekapteinen Adam, er to karismatiske skikkelser det er lett å bli glad i. Hvordan går du frem når du skal skape persongalleriet i en romanserie?

Hovedpersonene til Perlemor skapte jeg ikke bevisst. Jona kom helt ut av det blå og «banket på», og jeg lærte henne å kjenne på ganske kort tid. Hun var veldig sterk og dyttet liksom borti meg hele tiden, så jeg kunne ikke vente med å fortelle historien hennes. Litt senere var Adam på plass, og også han trådte tydelig frem som den som skulle bli helten, fordi han hadde så sterk personlighet. Jeg var ikke forberedt på å skulle skildre en slik «mannemann» som det Adam er, men han var den Jona skulle få bryne seg på, så det ble jo riktig. I tillegg var det spennende å skulle få skrive om en kvinne som Jona, en skikkelig våghals som ikke lar seg pille på nesen. Det var ikke mange kvinner av hennes kaliber i 1897. Jeg ble også litt overrasket over det hete kjærlighetsforholdet mellom Jona og Adam, for i utgangspunktet hadde jeg ikke planlagt å skrive en såpass lidenskapelig serie. Resten av persongalleriet er sammensatt av ulike typer karakterer, som jeg synes passer til Jona og det livet hun lever. 

Bildetekst: Forfatter Kaja Nylund sammen med redaktøren for Perlemor, Elin Hoff Johansen. 

Begge dine pågående serier, Rebekka og Perlemor, er fra Nord-Norge. Hvorfor er det så viktig for deg å skildre menneskene og landskapet fra nettopp denne landsdelen?

Det har nok noe med det kjente og kjære å gjøre. Jeg er veldig glad i Lofoten og omegn, selv om jeg ikke bor der lenger. Jeg får ofte spørsmål om hvordan det føles å skulle skrive om Lofoten når jeg bor i Frankrike, men sannheten er at alt føles så nært likevel. Det er som om savnet forsterker sansene mine. I tillegg er det værhardt i Lofoten, og livet og døden gikk virkelig hånd i hånd i gamle dager, noe som også er et tema i Perlemor. Alle mistet noen på havet. Å leve så tett på elementene gjorde noe med folk, og dette har påvirket meg også. 

Du bor i Paris sammen med ektemannen din, som er motefotograf. For mange kan dette virke som en svært glamorøs tilværelse. Samtidig må du ha en stor grad av selvdisiplin når du skriver to romanserier på samme tid. Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg, og får du i det hele tatt tid til å gjøre noe annet enn å skrive?

Jeg stortrives i Paris og føler at jeg lever det livet jeg ønsker å leve. Å skrive to serier samtidig er mye arbeid, men det handler også om å være strukturert, målbevisst og å legge gode planer. I år skal jeg ha fem uker ferie til sammen, men det er godt planlagt. Dessuten brenner jeg for skrivingen, så om jeg sitter en hel dag foran skjermen, er det gjerne også fordi jeg ikke klarer å la være. Jeg elsker dette arbeidet! Men jeg prøver å være flink til å ta pauser, og jeg trener jevnlig, noe jeg ser på som et «must» når man har et stillesittende arbeid. Og så er det så mye fin inspirasjon å hente under en løpetur! Ikke sjelden får jeg supre ideer når jeg springer langs kanalen her i Paris.

Dine trofaste lesere kommer nok til å savne Jona etter serieslutt. Hva synes du selv om å ta farvel med henne og resten av folket på Værøy?

Perlemor er en veldig sammensatt serie, der alle detaljer i historien har en spesiell mening. Jeg har hatt noe helt eksakt å formidle, og har vært tydelig på det. Nå som historien er ved veis ende, føles det også riktig. Jona har fått fortalt det hun ønsker å si, og dytter ikke i meg lenger. Det er jo selvsagt vemodig, siden jeg er så glad i alle disse karakterene. Det har vært en spennende og følelsesladet reise, men heldigvis vil Jona alltid finnes der, og jeg vil fortsatt bære henne med meg. 

Hva liker du aller best med å være forfatter? Og har du nye prosjekter på gang?

Det absolutt beste med å være forfatter er å få skape spennende, ulike univers og dykke ned i dem. Når jeg i tillegg har lesere som trofast heier på meg, gir det meg mye motivasjon.
Jeg har mange historier liggende som jeg drømmer om å få fortelle, så hvem vet hva som kan komme? Jeg håper i hvert fall på en lang karriere som forfatter. 

Vi i Bladkompaniet er imponerte over Kajas store fortellerglede - og ikke minst over den fantastiske innsatsen med Perlemor. Vi takker så mye for denne gang og gleder oss til fortsettelsen. For vi har nok ikke hørt det siste fra Kaja! Og har du ikke lest hennes debutserie Rebekka ennå, pågår denne fortsatt og anbefales på det varmeste! 

Nå er Perlemor ute som lydbok! Bøkene leses av Kamilla Grønli Hartvig og du kan lytte til de to første bøkene i Kajas gripende serie her. Neste lydbok i serien kommer i salg 30. august, og det vil komme en ny lydbok i salg hver måned framover. 

Arkiv

2020   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12