Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Salmunds jul

13. December, 2018, av Salmund Kyvik

Mine juleforberedelser er vel ikke så ulike mange andres: Det gjelder å komme i mål med alt arbeid som skal gjøres unna før jul. Dessuten må presanger kjøpes inn og julematen komme i hus. Her hos oss er det dessuten spesielt tre ingredienser som må forberedes i god tid:
Hjemmelaget julelikør – eller likør 44 – den tar det 44 dager å få ferdig.
Fransk laksepaté: En hel laks skal males opp og blandes med andre ingredienser før den ender på julebordet som paté.
Brente mandler: De må selvfølgelig være hjemmelaget.

Favorittmaten på julaften er ribbe. Ingen kan lage istand en skikkelig god juleribbe slik som kona. 

Jeg har flere gode juleminner fra barndommen, men jeg husker at det gjorde spesielt inntrykk da juletrelysene ble tent og vi skulle gå rundt juletreet hjemme. Det beste ved julen i dag synes jeg er roen som senker seg når alle forberedelser er unnagjort og det endelig er jul. Før barna ble voksne, var det beste å se forventningen deres når pakkene skulle deles ut.

For å få god julestemning trenger jeg å ha familien rundt meg, med god mat på bordet og god stemning hos alle rundt bordet. Det viktigste er at vi har tid til hverandre.

Siden jeg skriver Nattlys med handling fra forbudstid og brennevinsmugling, kanskje en oppskrift på likør 44 er på sin plass?

Likør 44
Du trenger 1 liter sprit – 44%. Du kan gjerne bruke en nøytral vodka her. Videre må du ha 44 kaffebønner, en vaniljestang, 44 sukkerbiter og en (god) hel appelsin – uskrellet.

Skyll appelsinen godt og stikk 44 hull i den, bruk en gaffel. Bruk et Norgesglass med stor åpning og ha alt sammen oppi der. Skru på lokket. Nå skal alt stå og trekke og godgjøre seg i 44 dager. Snu og vend på Norgesglasset noen dager til sukkerbitene er ferdig oppløst. Du kan smake på den 45. dagen … 

Arkiv

2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2017   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12