Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Solgull - ny kystserie fra Kate Helen Simonsen

13. March, 2019, av Astrid Sømoen

Fra vakre Mosterhamn, Bømlo, 1910

Forfatter Kate Helen Simonsen kommer nå med sin tredje serie, Solgull, til stor glede for gamle og nye lesere. I Solgull møter vi to bestevenninner som har holdt sammen gjennom tykt og tynt hele livet. Men når bryllupsklokkene ringer for Solveig holdes bestevenninnen Kristina utenfor. Sterke krefter vil skille de to når de trår inn i voksenlivet. 

Kate Helen Simonsen er nå aktuell med sin nye serie Solgull, hun har tidligere skrevet seriene Villblomster og Camilla fra Rosendal.

Hva handler serien Solgull om?

- Solgull handler om Solveig og Kristina som er bestevenninner - hjertesøstre - som de liker å kalle seg. Jentene er 18 år og på vei inn i voksenlivet når serien begynner sommeren 1910. Selv om Solveig og Kristina har vokst opp under svært ulike kår, har de hengt sammen som erteris siden de var småpiker. Vi følger dem i hverdag og fest, glede og sorg, og ikke minst kjærlighet. Men vennskapet deres skal snart settes på harde prøver.

Hvordan fikk du inspirasjon til å skrive denne serien?

- Da jeg hadde skrevet ferdig min andre serie, Camilla fra Rosendal (22 bøker), visste jeg at jeg ville skrive en serie til. Nye ideer begynte å ta form i hodet mitt. Jeg har livlig fantasi, ja, det må jeg jo ha som skriver så mange bøker, og brått så jeg for meg Solveig, denne datteren til Johannes Sandvik som hadde tjent seg rik på gullgraving på Bømlo. Ja, henne ville jeg skrive om! Men da jeg skulle begynne på første bok, så jeg plutselig for meg denne fiskerdatteren, Kristina, og så ville jeg skrive om henne også! Hva nå? Hvem skulle jeg velge som hovedperson? Da slo det meg; hvorfor ikke skrive om begge jentene?

- Selve inspirasjonen til å skrive finner jeg overalt. Jeg leser gamle historier, ser på gamle bilder, ser filmer/serier og hører på musikk - og leser mye Jeg lever meg veldig inn i historien jeg skriver, ser for meg hvordan personene mine ser ut, hvordan de lever og gir dem karakter og følelser. Noen karakterer kommer til meg med en gang, mens andre må jeg bruke mer tid på å forme. Noen dager er jeg også mer kreativ enn andre, og da kan ideene få bein å gå på og bli til scener som etter hvert blir satt sammen til en bok. Research er også et nøkkelord. 

Villblomster og Camilla fra Rosendal foran Kate Helens skrivestue.

Solgull har handling fra idylliske Mosterhamn i Bømlo, hvorfor la du handlingen hit og til denne tidsperioden? Og har navnet Solgull noe stedstilknytning?

- Noe av det første jeg gjorde da jeg skapte Solgull var å bestemme meg for hvilket miljø jeg ønsket å skildre, og hvilken tidsepoke jeg ønsket å skrive om. Denne gangen hadde jeg veldig lyst til å legge handlingen til Vestlandet. Men hvor? Jeg studerte kart, satte meg i bilen, kjørte rundt, og havnet så på idylliske Mosterhamn. Tettstedet Mosterhamn ligger på Moster på innsiden av øyriket Bømlo. Stedet er en kystbygd med en spennende historie. Det skal ha vært her Olav Tryggvason brakte kristendommen til Norge i 998. Moster kirke fra 1100-tallet skal være bygd over den kirken Olav Tryggvason reiste. Den sentrale plasseringen midt mellom Stavanger og Bergen har gjort havnen til et naturlig handelsted. Til Mosterhamn kom båter fra fjern og nær, og det var i kystsamfunn som dette at man fikk kontakt med omverdenen og fremmede fra inn - og utland. Dette var stedet jeg denne gangen ville legge handlingen i min nye serie til. Det er virkelig en god følelse når man har funnet sitt «skriveparadis».

Det å velge tidsepoke var enkelt for meg, da jeg har skrevet to serier tidligere, Villblomster (25 bøker) og Camilla fra Rosendal (22 bøker), fra omtrent samme tid. Denne gangen falt valget på år 1910, hvor jeg starter min historie. Jeg elsker å skrive om livet rundt 1900-tallet, om hvordan folk levde i en tid da det var store klasseskiller her i landet. Storbøndene levde gode liv, mens fiskere og småbøndene strevde under trange kår.

Navnet Solgull er fri fantasi og har ikke noe stedstilknytning. Solgull - heter det når havet glitrer - og Solgull heter gullsmedforretningen til Solveigs far i Bergen.

Hvorfor var det så vanskelig å ha dype vennskap på tvers av klasseskiller før i tiden?

- Før i tiden var det slik at man holdt seg til dem som var lik en selv, folk med penger omgikk hverandre, mens fiskere, småbønder og fattigfolk holdt sammen. Dette gjorde at det ble vanskelig å ha vennskap på tvers av klasseskillene. En velhavende person kunne bli sett ned på og utstøtt om han omga seg med en person av langt lavere rang.

Hvordan ligner Solgull din forrige serie, Camilla fra Rosendal (22 bøker)?

- Seriene ligner ved at de begge handler om sterke, unge kvinner, som er på vei inn i voksenlivet. Det er dramatiske hendelser, intriger, spenning og kjærlighet. Seriene er fra samme tidsperiode og med handling fra Vestlandet.

- Det som skiller seriene er at i Camilla fra Rosendal (22 bøker) var handlingen lagt til vakre Hardanger, mens denne gangen, i serien Solgull, foregår handlingen på ei øy. Jentene er også forskjellige og kommer fra forskjellige kår.

Har du favorittsteder hvor du skriver eller gjør research?

- Mitt favorittsted når jeg skriver, er min koselige skrivestue i hagen. Her tilbringer jeg mange timer hver dag. Jeg tenner levende lys, som gir ro og skrivestemning. Jeg har også kontor på landstedet vårt på Fitjar. Jeg skriver best med musikk i ørene - musikk jeg liker gir inspirasjon. 

Kate Helens skrivestue

Har du noen skrivetips til de som drømmer om å bli romanforfatter?

- Skriv med hjertet - følelser er viktig. Skap en troverdig handling, og lag et oversiktlig miljø. La handlingen ha minst en rød tråd, som skal ulme innimellom.

Bok 2 i Solgull kommer allerede 14. juni. Kan du røpe noe av fortsettelsen?

- I Solveigs og Tormods forlovelsesselskap dukker Tormods bror, Martin, opp. Plageånden fra Solveigs barndom. Men Martin har forandret seg ... Hun kjenner det krible i magen når hun ser inn i de glitrende, blå øynene ... Hva er det som skjer med henne?

- Fiskerdatteren Kristina derimot føler seg sviktet av Lavrans. Hvordan kunne han? Hun bestemmer seg for at hun ikke vil ha noe mer med ham å gjøre ... Fru Herborg Hovland prøver tidlig å stanse Solveig og Kristinas vennskap - fiskerdatteren Kristina er ikke god nok for den kommende svigerdatteren, Solveig Hovland!

- Jeg elsker å skrive om Solveig og Kristina og de andre i Solgull, og håper at nye og gamle lesere vil like historien og følge med videre i livene deres

Takk for praten Kate Helen - vi gleder oss til å lese Solgull

Møt Kate Helen på Sveio bibliotek tirsdag 30. april.

Arkiv

2020   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2019   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2018   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12