Bøker
Romanserier
Forfattere
Blogg
Ingen treff
0

Ny kunde? Registrer deg her

  • Raskere utsjekk
  • Se logg over tidligere kjøp
  • Motta gode tilbud og anbefalinger

Bente Pedersen

Bente Pedersen (f. 1961) har for lengst skrevet seg inn i lesernes hjerter. Seriene RaijaRosaSaraLiljeneHuset Arent, Tre søstre, Trollkvinne og Aurora har et samlet opplag på ca. 9 millioner bøker – et tydelig bevis på Bente Pedersens popularitet.

Aurora - NY SERIE! Den 13. februar kommer den første boken i Bente Pedersens nye serie, Aurora! Bli med til Tromsø anno 1918 og bli kjent med den sprudlende ungjenta som har fått navnet sitt etter nordlyset. Seksten år gamle Aurora elsker fart og spenning og gir foreldrene hodebry når hun drar på eventyr med fetter Fredrik. Hun bor midt i byen med sine velstående foreldre og de aner ikke at hun har fått varme tanker for verftsarbeideren Edward. Spanskesyken kommer til byen og når Auroras mors blir syk avsløres en familiehemmelighet som setter hele Auroras verden på hodet ...

Bente Pedersen har også skrevet Vi står han av – en bok med treffende karakteristikker av det hardføre folkeslaget nordpå, og i 2005 Best uten ball – en samling med artige fotballsitater.

Bente er utdannet lærer, men har siden 1989 arbeidet som forfatter på heltid. Hun vokste opp på 1960–tallet i Nord–Troms, der det å skrive ikke ble ansett som et yrke for voksne folk, men der fortellerkunsten likevel stod høyt i kurs. I dag bor hun i Skibotn i Nord–Troms.

– Jeg har alltid elsket gode historier, og da jeg var barn ga det seg utslag i at jeg var ram til å lyve. Jeg klarte ikke å skille mellom virkelighet og fantasi. Mamma oppdaget det, og inngikk en avtale med meg der jeg lovet å spare på alle historiene jeg laget i hodet, for så å fortelle dem til henne hver søndag morgen. Jeg fikk ikke lov til å varte opp i nabolaget med fantasifulle beretninger, forteller Bente.

Inspirasjon til sin første romanserie fikk hun da hun gikk på lærerskolen og jobbet med en oppgave om finsk innvandring til Nord–Troms og Finnmark. Hun husker godt at hun tenkte at den innvandingshistorien kunne ha egnet seg som bakteppe i en romanserie noen burde skrive, og at noen kanskje kunne være henne selv.

– Først var det bare et tankeeksperiment, men da jeg leste at de fastboende under tunge nødsår i Tornedalen solgte barna sine til flyttsamene, som så tok dem med seg til kysten i Norge for å selge dem videre til norske fiskerbønder, ja, da lugget det til i meg, forteller Bente.

Hun har selv et slektstre med grener som strekker seg over store deler av Nordkalotten og langt nedover Tornedalen. Hun trodde verken på ryktene om at tornedølene solgte barna sine, eller at samene drev med barnesalg. Ei heller at folk langs fjordene i nord kjøpte unger – og det viste seg at hun hadde rett. Bildet var langt mer nyansert. Riktignok var det lange perioder med hungersnød i Nord–Finland og Nord–Sverige, for folk var avhengige av kornet, og når det frøs, sultet de.

– Etter slike uår hendte det at desperate foreldre prøvde å berge ett eller to av barna sine ved å la flyttsamene, som skulle til norskekysten, ta med seg ungene slik at de kunne vokse opp på en gård ved kysten der havet var et uuttømmelig matfat. Det er hjerteskjærende å tenke på, synes Bente. Og det fikk henne til å minnes noe bestemoren ofte hadde fortalt henne. Nemlig historien om Eeva som ble oldefarens fostermor da han mistet foreldrene sine.

– ”Ho Eeva kom til Malangen med saman då ho var fem år gammel,” fortalte bestemor flere ganger, men jeg så ikke noe merkelig i det før jeg leste om barna som kom alene til Norge sammen med svensksamene, forteller Bente.

– Eeva som jeg kjente fra bildet på stueveggen hjemme, fra gravsteinen på kirkegården og fra utallige historier, var altså et av disse barna. Ja, da angikk jo den historien meg – og slik kom Raija (1986) til verden, forteller Bente.

Raija er en nordvestkuling av et kvinnfolk som muligens aldri kunne ha levd på 1700–tallet, men gjennom hennes utrolige liv gjennom førti bøker, fikk Bente Pedersen fortalt mye historie fra Nordkalotten.

– Mik’kal var underholdningslitteraturens aller første samiske helt – i hele verden! Og jeg vil benytte anledningen til å be alle samiske menn om unnskyldning for det traumatiske presset jeg kan ha påført noen ved å gjøre dem til erotiske objekter for tusenvis av kvinner med fargerike fantasier, humrer Bente.

– Jeg er pedagog i ryggmargen, så det å formidle historier på denne måten er også å få oppfylt et skjult ønske om å sniklure lokalhistorie inn på leserne. Og jeg skriver fra Nordkalotten fordi det er mitt ståsted i verden. Det er her de lever, menneskene jeg synes jeg kjenner og forstår meg på, og det er her jeg ser landskapene jeg skriver om. Jeg lar meg inspirere av steder og virkelige historier, og gjør et grunnarbeid nesten verdt en liten bachelor hver gang jeg begynner på en ny serie. Men jeg dikter alltid opp mennesker som ikke fantes. Jeg skriver aldri om noens onkel eller oldermor, presiserer Bente.

Raija er oversatt og utgitt i Sverige, Danmark, Finland, Island og Polen. Sara er utgitt i både Sverige og Finland. Rosa er oversatt og utgitt i Polen, Huset Arent i Sverige, og Tre søstre både i Sverige og i Polen.

– Jeg gleder meg over å ha verdens fineste jobb, og synes fortsatt at det er et under at folk vil lese det jeg skriver. Når jeg tenker på leserne mine, får jeg nesten bakoversveis og blir veldig ydmyk. Det er ingen selvfølge at folk skal bla opp penger for å kjøpe noe jeg har diktet opp.

Og det er ikke en selvfølge at andre mennesker skal lese og like noe som er et produkt av min fantasi – og attpåtil ha noe igjen i hjertene sine, noe som forhåpentligvis er betydningsfullt for dem.

– Jeg er veldig takknemlig for og veldig glad i leserne mine. Takk for at dere lar meg fortsette å ha verdens fineste jobb, avslutter Bente.

Bøker av Bente Pedersen

Se alle